Povabilo na natečaj 5 minutnih kratkih filmov o Plečnikovi arhitekturi

23. 1.—14. 10. 2012

Povabilo na natečaj 5 minutnih kratkih filmov o Plečnikovi arhitekturi

23. 1.—14. 10. 2012

Mlade ustvarjalce vabimo, da se pridružite 140. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in s svojo mladostno ustvarjalno energijo pokažete, kako vi vidite njegovo arhitekturo in jo povežete s svojo zgodbo, ki je lahko vsakdanja, osebna in intimna ali pa popolnoma domišljijska. Vabljeni tudi ravnatelji, profesorji in mentorji, da spodbudite svoje učence k sodelovanju!

Osnovna izhodišča
S kratkimi zgodbami in predstavitvami Plečnikove arhitekture želimo gledalcem približati prostor, ki ni zgolj statičen, temveč izredno živ in dinamičen. Ujeti pogled v notranjosti prostora, pogled, ki potuje skozenj in okoli njega, predstaviti zgodbe ljudi, ki arhitekturo uporabljajo.

Skozi zgodbo uporabnika, ki naj ne bi prevladala nad prizoriščem, pa lahko opozorimo na različne odnose (nekaj primerov):
funkcija in uporabnost, prostor in gibanje.
Npr. Plečnikovi mostovi ne služijo le prehajanju bregov, temveč so široki trgi, kjer se ljudje družijo, prodajajo se knjige, starine, nastopajo poulični glasbeniki in gledališčniki.
oblika in vsebina, preureditev in program, preplet starega in novega
V Križankah, nekoč samostanskemu kompleksu nemškega križevniškega reda, je danes šola za oblikovanje in fotografijo, kjer se rojevajo nove ideje. Letno gledališče je prizorišče mnogih koncertov.
notranjost in zunanjost, celota in detajl, svetloba in tema
Narodna in univerzitetna knjižnica od zunaj deluje kot masivni blok, izstopa skrbna uporaba (krajevnih) materialov in lokalne tradicije, notranjščino pa odlikuje izvirna Plečnikova oprema, pohištvo in mnogo detajlov. Npr. detajl kljuke predstavlja grškega Pegaza, ta obiskovalca knjižnice vabi, da se vzpne skozi temno stopnišče iz podpeškega kamna v čitalnico, k svetlobi, torej stopa »iz mraka neznanja k znanju in razsvetljenju«
javno in zasebno, arhitektura in arhitekturni členi
Ob koncu tedna zaživijo tudi osrednje tržnice, kjer branjevke pišejo svoje zgodbe, medtem ko za njihovimi hrbti lahko spremljamo arhitektove obrise antičnih vzorov in arhetipov: paviljona, stebrne lope, stoe, templja …

Plečnik je zaznamoval tri srednjeevropska mesta (Dunaj, Praga, Ljubljana), njegovo Ljubljano lahko beremo kot celostno umetnino 20. stoletja in kot urbanistični fenomen in vendar je ustvarjal tudi v širšem slovenskem prostoru, morda prav v vaši neposredni bližini.

Kriteriji, ki jih bomo upoštevali:
1. Izjemen izbor teme/vsebine, subtilnost zgodbe in dovršenost prikaza izbranih arhitekturnih objektov, dopolnjevanje zgodbe in arhitekture.
2. Sporočilnost, komunikativnost in atraktivnost za širšo ciljno publiko. Izvirnost in kreativnost scenarija, pristopa.
3. Poudarek na arhitekturi, posameznih arhitekturnih elementih in celoti.
4. Kratki filmi naj bodo posneti brez komercialnih ciljev, takšni, ki ne sledijo modnim trendom, ampak jih odlikuje avtorski pristop. V izbor ne bomo uvrstili filmov, ki bi kogar koli na kakršen koli način žalili, spodbujali k verski, rasni, politični ali drugi nestrpnosti in ki vsebovali vsebine, ki so v nasprotju z zakonodajo Republike Slovenije.
5. Dolžina filma je lahko največ 5 minut, sestavljen naj bo izključno iz vizualnih materialov, posnetih s katerokoli kamero. Film je dovoljeno urejati s pomočjo kakršnegakoli računalniškega programa, dovoljeno je dodajati audio-material. Velikost ne sme presegati 100 MB. Format videa je lahko eden izmed naslednjih: AVI, QuickTime (mov, qt), MPEG, WMV, Flash (flv).
6. Sodelujejo lahko vsi filmi, ki so nastali v Sloveniji ali izven nje v osnovnih ali srednjih šolah, ter visokih šolah, mladi filmski ustvarjalci v video klubih do starosti 25 let. Prijavnine ni.
7. Enakopravno sodelujejo vsi filmi, posneti v DVD formatu (digitalni zapis). Filmi so lahko nemi ali zvočni.
8. Avtor s tem, ko je poslal izdelek na natečaj, dovoljuje njegovo namestitev na muzejskih spletnih straneh www.mao.si in muzejskemu profilu na Facebooku.

Žirija v sestavi kustosov, arhitektov in režiserjev bo vaše prispele filme ovrednotila in najzanimivejše nagradila. Predstavili jih bomo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in na naših spletnih straneh.

Vaše prispevke pričakujemo do 14. oktobra 2012 na naslov:
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Pot na Fužine 2
1000 Ljubljana
s pripisom Plečnik 2.0.– POVABILO NA NATEČAJ 5 MINUTNIH KRATKIH FILMOV O PLEČNIKOVI ARHITEKTURI

 

Odprto

Podaljšan rok za prijavo: 14. oktober 2012

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

 

Organizacija

Oddelek za pedagoške dejavnosti MAO

Deli
Skip to content