Janja Videc: Witches sisterhood

14. 8.—29. 9. 2019

Janja Videc: Witches sisterhood

14. 8.—29. 9. 2019

Vabljeni na premierno predstavitev ekološke blagovne znamke Witches sisterhood, ki v ospredje postavlja starodavno arhetipsko dušo čarovnice v preobleki sodobne ženske, ki težko ubeži hitremu tempu sodobnega življenja, lahko pa skozi dnevne rituale poišče kotiček samo zase, v katerem se ustavi in obnovi svoje moči. 

Oblačilo služi kot opomnik za dnevni ritual in opomin na to, kaj je zares pomembno. Poudarek je na materialih, na zgodbi, na pozitivnem odnosu do telesa, na tem, kje in na kakšen način nastanejo oblačila in kakšne občutke vzbujajo v nas. 
 
V času prazne lune, 29. avgusta, se bomo v intimnem vzdušju pod vodstvom vizualne umetnice Neže Agnes Momirski v ritualno zavest potopili skupaj.
 
Aprila 2017 je bila v okviru Ljubljanskega tedna mode na Ljubljanskem gradu predstavljena kolekcija Taura, ki je črpala navdih iz kulturne dediščine naših poganskih prednikov. Nagovarjala je arhetip čarovnice. Na hrbtnem delu plašča iz jeansa se je v kolekciji Janje Videc prvič pojavil napis: “We are the granddaughters of the witches you weren’t able to burn”, kar je vodilo k prvi ediciji majic z dotičnim sporočilom, izdelanih iz ekološkega bombaža. 
 
Zgodba od takrat naprej živi in nagovarja mnoge ženske, ki jih pritegne arhetip čarovnice. Vse od poletja 2017 nastajajo nove edicije majic in na tej točki je gibanje preseglo etiketiranje kot zgolj ena izmed kreacij oblikovalke Janje Videc. Pod znamko Witches Sisterhood,  bodo prvič zadihale kot samostojen projekt, premierno predstavljen v MAO.
 
Obujanje sestrstva med ženskami
Moč arhetipa čarovnice marsikatero žensko prestraši ravno zaradi vcepljenih prepričanj družbe, zaradi katerih smo izgubile stik s svojo avtentično naravo in nas je posledično strah vsega neukročenega in drugačnega. Strah nas je svoje lastne senčne strani, zato se je izogibamo in jo potlačujemo. 
 
Skozi zgodovino smo bile naučene, da nimamo svobodne volje v odnosu do lastnega telesa, kot tudi ne do lastne psihe. Živimo v času, ko lahko zdravilno moč čarovnice ponovno odklenemo, obnovimo sestrstvo in vzamemo svojo moč nazaj.
Slow fashion za kakovost, ki traja
 
V slovenskem (modnem) prostoru primanjkuje razumevanje širšega koncepta nastanka določene kreacije, prehitro se zadovoljimo zgolj z zunanjo formo, zaradi hitrega in instantnega tempa življenja ni več časa za iskanje globin. 
 
Janja Videc pri svojem delu išče drugačen pristop, tako imenovan slow fashion pristop, kjer je poudarek na izdelavi, na materialih, na zgodbi, na tem, kje in na kakšen način nastanejo oblačila in kakšne občutke vzbujajo v nas.
 
Spletna stran: https://janjavidec.com/
Instagram: @janjavidec

Deli
Skip to content