Razstava Odprti smo! na sejmu Maison et Objet

6. 9.—10. 9. 2019

Razstava Odprti smo! na sejmu Maison et Objet

6. 9.—10. 9. 2019

Po Milanu Center za kreativnost predstavlja ODPRTI SMO!, izbor pohištva iz novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva, v sklopu skupinske razstave v Parizu na sejmu Maison et Objet med 6. in 10. septembrom 2019.

 
Razstava Odprti smo! želi predstaviti nekatere izmed najbolj svežih in najpametnejših izdelkov slovenskega oblikovanja. Je tudi 100% slovenska, kar pomeni, da so vse sestavine visokokakovostne in lokalnega izvora. Oblikovanje za užitek, oblikovanje za življenje … oblikovanje, ki ga je vredno kupiti. Predstavili bomo reprezentativen, pomemben nabor kakovostnega sodobnega slovenskega oblikovanja, ki poudarja poseben pristop k razvoju in sodelovanju med oblikovalci, proizvajalci in podjetji.
 
ODPRTI SMO
 
Center za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, v ospredje postavlja oblikovalce in z njimi povezana podjetja. Nekateri izmed njih so si v domovini že ustvarili ugled, v večini primerov pa gre za blagovne znamke in podjetja, ki še iščejo svoje mesto v širšem mednarodnem okolju. V razstavo smo vključili več izdelkov, ki se ponašajo z izrazito individualnim, inovativnim oblikovanjem, ki priča o živahnem duhu časa in prostora.
 
Predstavitev so bo odvijala pod idejnim naslovom Odprti smo!, ki sta ga navdihnila jezik in kultura prodaje in trženja, oglaševanja, potrošništva, trgovine in nakupovanja, pa tudi naravnanost večjih oblikovalskih in produkcijskih prizadevanj, ki jih predstavljamo na tem mestu. Odprti smo – 100% odprti – za širok nabor prispevkov, pristopov, tradicij in senzibilnosti. Prav tako so izdelki s svojim oblikovanjem odprti za interpretacije in variacije; uporabnike nagovarjajo k uporabi, razporejanju in prerazporejanju.
 
Danes slovensko oblikovanje raste in se razvija v smeri zapolnjevanja in premoščanja vrzeli med oblikovanjem v kolesju industrijske proizvodnje velikega obsega ter posameznimi, samostojnimi oblikovalci. S tem izborom oblikovalskih izdelkov in oblikovalcev želimo postaviti v ospredje prav te tokove in novosti. Predstavljamo oblikovalce, ki oživljajo oblikovanje – od raziskovalnih, ročno izdelanih prototipov do uveljavljene serijske proizvodnje. Prav to je poslanstvo Centra za kreativnost: povezati oblikovalce, proizvajalce, podjetja in ustanove ter – v najboljšem primeru – stranke.
 
Razstava Odprti smo! je polna nasprotij in protislovij. Predstavlja oblikovanje, ki pluje in sidra, je kompleksno in pragmatično, preudarno in prismojeno, glasno in ponosno, pa tudi mehko in rahločutno. Je poklon preteklosti in prihodnosti obenem – neke vrste retro-futuristična oblikovalska krajina – kar jo umešča v središče trenutne sedanjosti. Lahko jo torej razumemo kot spoštljiv, občudujoč poklon našim predhodnikom in bogati oblikovalski tradiciji, ki časti njihovo strast do barv in kontrastov, geometrije in modularnosti. Folklora in rokodelstvo navdihujeta in dajeta vsebino ročno tkanim kilimom, lesenim kuhinjskim pripomočkom, bogatim vzorcem na steklenem posodju ter celo igrivemu pohištvu za hišne ljubljenčke. Pogled v prihodnost pa pokaže 3D-tiskana svetila iz lesno-plastičnih kompozitov, stole, izdelane iz recikliranega stisnjenega filca, svetila v obliki oblakov, ki so dali nov namen starim zračnim blazinam, kot rezina tanke LED-luči in osvetlitve, ki jih napajajo prefinjene, ultra lahke karbonske tehnologije.
 
Predstavili se bodo (oblikovalci in blagovne znamke):  Dan Adlešič, Asobi / Tokio,  Domen Gregorič / AKLIH, Studio Primož Jeza / Donar, Ivana Blaž in Nina Mršnik / Kobeiagi Kilims, Janez Mesarič, Mashoni Design Studio / Intra Lighting, Ribrand / Rokodelski center Ribnica, Jana Mršnik / BelaBela, Raketa / Pikka, Andraž Šapec / Donar, SADAR+VUGA, Tilen Sepič, Grupo H / Linden / Žakelj, Matej Štefanac, Luka Stepan / Blåstation, TAK kolektiv / Kauch, David Tavčar,  Maechtig Vrhunc Arhitekti, Janža Dolinšek / JNŽ, Naca Kraca, Ines Kavčič, Atelje Mali.

Deli
Skip to content