Grad Fužine

13. 6. 2012

Grad Fužine

13. 6. 2012

Z velikim poznavalcem stavbne dediščine na Slovenskem, dr. Igorjem Sapačem, kustosom za starejšo arhitekturo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabimo na ogled gradu Fužine. Ob spoznavanju stavbne zgodovine in znamenitih družin, povezanih z zgodovino gradu, si bomo ogledali tudi prostore, ki javnosti sicer niso dostopni.

Grad Fužine je eden najstarejših spomenikov renesančne arhitekture na Slovenskem. Ime je dobil po fužinah – obratih za pridelavo železa, ki so stali v njegovi bližini. Ob nekdanjih slapovih na Ljubljanici sta ga dala zgraditi Vid Khisl in njegov sin Janez, ki sta v 16. stoletju izdatno podpirala tudi mlado slovensko protestantsko slovstvo. Grad je bil v tistem času ena najrazkošnejših plemiških rezidenc na Slovenskem in pravo žarišče renesančne kulture. Še posebno je slovel po številnih poslikanih notranjih prostorih, ki jih omenja tudi Valvasor. Drugo pomembno obdobje je grad doživel po letu 1825, ko ga je kupil, prenovil in na novo opremil Fidelis Terpinc, sinonim za mladega uspešnega slovenskega podjetnika in industrialca v 19. stoletju. Leta 1897 je grad dobil lastno hidroelektrarno, eno prvih na Slovenskem, ki obratuje še sedaj. Od leta 1992 v gradu deluje Muzej za arhitekturo in oblikovanje. V sklopu ogleda pod vodstvom dr. Igorja Sapača si bomo ogledali celotno grajsko stavbo, še posebej pa tiste prostore in nadrobnosti, ki običajno muzejskim obiskovalcem niso dostopni.

Igor Sapač je leta 2003 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, leta 2006 pa še na Oddelku za umetnostno zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete. Tam je leta 2009 tudi doktoriral iz konservatorstva. Leta 2005 se je zaposlil kot kustos za starejšo arhitekturo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana (zdaj Muzej za arhitekturo in oblikovanje). Od leta 2007 predava tudi na Katedri za arhitekturo in prostor Univerze v Mariboru. Napisal je vrsto člankov in knjig o starejših arhitekturnih spomenikih na Slovenskem, med njimi tudi topografsko serijo osmih knjig o grajskih stavbah na Notranjskem in v Zahodni Sloveniji.

Ogled je omejen na 30 oseb v skupini. Prijave na izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si.
 

 

Otvoritev

Pričetek: ob 17.00

 

Informacije

Prijave: izobrazevanje@mao.si.

Deli
Skip to content