Arhitektura v živo: Ravnikar, Plečnik, Vurnik

Arhitektura v živo / 15. 11. 2023 / 17:00

Arhitektura v živo: Ravnikar, Plečnik, Vurnik

Arhitektura v živo / 15. 11. 2023 / 17:00

Hrvatski trg in Tabor

 

Vodi: Nika Grabar

Zbirno mesto: vhod v Sokolski dom, Tabor

 

Število mest je omejeno. Prijave zbiramo na izobrazevanje@mao.si.

 

Arhitektura Tabora je ravno prav odmaknjena od strogega središča Ljubljane, da ne sodi več med njene glavne turistične atrakcije in kjer se posledično pričnejo kazati težave mesta, ki se tičejo vsakdanjika njegovih prebivalcev. Na območju med Trubarjevo, Vidovdansko in Njegoševo cesto ter Taborom so svoja dela ustvarili Ravnikar, Plečnik in Vurnik. Njihova arhitektura na različne načine tematizira vprašanje merila ter s tem odnosa do telesa v mestnem prostoru. Na sprehodu med Ravnikarjevimi stolpnicami, Plečnikovim parkom in Vurnikovim Sokolskim domom se bomo pogovarjali o tem, kako se je vprašanje “arhitekture po meri človeka” odrazilo v dojemanju mestnega prostora glede na specifike posameznega zgodovinskega obdobja ter o tem, kako sodobna ideologija vpliva na trenutno stanje omenjenih arhitekturnih objektov.

 

Ogled  je del spremljevalnega programa razstave Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja (https://mao.si/razstava/delo-in-misel-edvarda-ravnikarja), vodila bo dr. Nika Grabar.

 

Dr. Nika Grabar je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani in nadaljevala svoje delo kot mlada raziskovalka na Inštitutu za arhitekturo in prostor. Kot dobitnica Fulbrightove štipendije je od leta 2007 dve leti svoje raziskovanje posvečala področjem arhitekture in politike na Columbia University, na GSAPP v New Yorku pa nadaljevala svojo strokovno pot kot gostujoča raziskovalka. Med leti 2010 in 2012 je sodelovala pri Evropskem kulturnem projektu Nedokončane modernizacije, leta 2012 je pripravila projekt Zgodbe slovenskega parlamenta in arhitekturno raziskavo za slovenski paviljon na umetniškem bienalu v Benetkah. Od leta 2013 je zaposlena na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, od leta 2014 je vpisana na podiplomski program Primerjalne študije idej in kultur na ZRC SAZU v Ljubljani.

Deli
Skip to content