Dogodek ob izidu kataloga Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Okrogla miza / 10. 11. 2023 / 16:30

Dogodek ob izidu kataloga Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Okrogla miza / 10. 11. 2023 / 16:30

Predstavitev kataloga Universum Plečnik: Od delavnice do mita in okrogla miza Plečnikov javni prostor, vrednost ali vrednota?

 

Na dogodku bodo pripravljavci kataloga in razstave predstavili obravnavane teme knjige, kot so arhitektovi pristopi oblikovanja javnega prostora, celovitost kolektivnega procesa nastajanja Plečnikovih ureditev po prvi svetovni vojni, Plečnikovo šolo ter prenos arhitektovih urbanih pristopov v medij razstave in kataloga. Drugi del dogodka pa bo namenjen pogovoru o relevantnosti arhitektovih ureditev javnega prostora za situacijo danes, ko so postale celo svetovna dediščina; vidimo ta prostor kot vrednost ali vrednoto? Spraševali se bomo tako tudi o izzivih, ki jih srečujemo danes, kot so pritiski po poblagovljenju javnega prostora, gentrifikacija, turistifikacija, kot tudi tendence po mitologizaciji in ikonizaciji Plečnika.

 

PROGRAM:

 

16.30 I Predstavitev kataloga Universum Plečnik: Od delavnice do mita

 

Sodelujoči: Miloš Kosec, Natalija Lapajne, Tomaž Štoka, Bogo Zupančič, Ana Kreč in Anja Delbello

 

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje arhitektove dediščine. Plečnikova Ljubljana je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine kot izjemen primer oblikovanja javnega prostora po meri človeka. Publikacija izpostavlja pomembnost tega dejstva ter poudarja, da v razdrobljenem in privatiziranem svetu 21. stoletja bolj kot kadarkoli prej potrebujemo zavest in potrebo po ohranjanju vrednot te svetovne dediščine; ta mora biti odprt, vključujoč in dostopen javni prostor. Prav tako je predstavljeno gradivo Plečnika in njegovih učencev, hranjeno v zbirki MAO. Večinoma še nikoli prej videni načrti razkrivajo bogat svet zvestobe, upora, sledenja in raziskovanja generacij študentov, ki so se v arhitekte oblikovali ob svojem učitelju. Izbor pa razkriva tudi vitalno ustvarjanje Plečnikove šole v učiteljevem poznem obdobju – med drugo svetovno vojno in po njej – ki je dolgo neupravičeno veljalo za počasno izpevanje arhitektove ustvarjalne moči.

 

17.30 I Okrogla miza: Plečnikov javni prostor, vrednost ali vrednota?

 

Sodelujoči: Petra Čeferin, Ana Kučan, Marko Peterlin, Špela Spanžel; moderira Ajda Bračič (Kajža)

 

Plečnikovo arhitekturo danes beremo kot vzor za oblikovanja humanega, trajnostnega in vključujočega javnega prostora. Arhitekt je preoblikoval mesto v dialogu z že obstoječimi konteksti, vnašal nove vsebine in predvsem postavil človeka v središče javnega prostora. V mestu je razvil orientacijo, nove urbane potenciale in omogočil raznoliko uporabo prostora. Vendar pa arhitekturna dediščina vedno bolj ostaja v senci arhitektove poblagovljene osebnosti in mitov, ki so se spletli okrog njega. Plečnik je tudi turistična ikona in blagovna znamka. Še več, v zadnjih letih lahko spremljamo številne nove primere neustrezne uporabe ali prenove ter celo uničevanja dediščine arhitekta.

Deli
Skip to content