ODPOVEDANO // Arhitektura v živo: Osnovna šola Stražišče

Arhitektura v živo / 3. 11. 2021 / 17:00

ODPOVEDANO // Arhitektura v živo: Osnovna šola Stražišče

Arhitektura v živo / 3. 11. 2021 / 17:00

Dogodek je zaradi neugodnih razmer, povezanih s COVID-19, odpovedan. Nov datum ogleda bomo objavili v prihodnjih dneh.

 

Zbirno mesto: Osnova šola Stražišče, Kranj

Vodi: dr. Nika Leben

 

Osnovna šola Stražišče arhitekta Danila Fürsta je bila zgrajena med leti 1954 in 1959. Paviljonska zgradba z razgibano prostorsko zasnovo, ki temelji na povezavi notranjega prostora z zunanjim, še danes ustvarja stimulativno izobraževalno okolje. Poslopje je neposreden rezultat posveta med arhitekti, pedagogi in zdravniki. Ločene in skrbno načrtovane garderobe, večnamenska avla namesto hodnika, veliki kvadratni razredi s širokimi pasovi oken ter možnost organizacije pouka na prostem so bili v času, ko je država na leto gradila več kot 15 osnovnih šol, nujen, za današnji čas pa nepredstavljiv preskok pri načrtovanju. Fürst je priporočila stroke prevedl v vzorčni model, po katerem se osnovnošolske zgradbe ravnajo še danes.

Šola je bila zgrajena v več fazah. Osnova celotnega kompleksa so razredi z osvetlitvijo v dveh nivojih in drsna vrata med učilnicami in hodnikom, ki omogočajo poljubno organizacijo prostora. Notranjo izkušnjo zunanjega okolja omogočajo premišljeno umeščene okenske površine, ki pogosto narekujejo organizacijo tlorisa z namenom ustvarjanja intenzivnejšega stika z zunanjostjo. Naravna krajina in okolica šole predstavlja naravni podaljšek notranjih prostorov. Projekt osnovne šole Stražišče je kot primer dobre arhitekture razstavljen v MAO okviru razstave Svet znotraj: Oblikovanje modernih interierjev, 1930–danes

 

Arhitekturo v živo bo vodila dr. Nika Leben, dolgoletna konservatorska svetnica na Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Kranju. Dr. Leben je vodila konservatorsko prenovo več kot sedemdesetih sakralnih spomenikov na Gorenjskem, sodelovala je pri prenovi dediščine povezane s Francetom Prešernom, pri prenovi gorenjskih gradov in dvorcev, bila je odgovorna konservatorka pri prenovi starega mestnega jedra Radovljice in Bleda z otokom in gradom. Med drugim je vodila tudi prenovo modernistične arhitekture Osnovne šole Stražišče in bila članica strokovne komisije konzervatorjev za arhitekturo 20. stoletja pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Leta 2018 je prejela Steletovo nagrado za življenjsko delo.

 

Brezplačen dogodek. Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content