Arhitektura v živo: Kulturni dom Španski borci

Arhitektura v živo / 21. 10. 2021 / 17:00

Arhitektura v živo: Kulturni dom Španski borci

Arhitektura v živo / 21. 10. 2021 / 17:00

Zbirno mesto: Kulturni dom Španski borci

Vodi: Maruša Zorec

 

Razvoj modernega mesta in novih javnih administrativnih, kulturnih, izobraževalnih in trgovskih funkcij je narekoval gradnjo stavb, v katerih je interier prevzel vlogo javnega prostora. Te arhitekture so bile kazalnik družbenega, kulturnega in tehnološkega napredka države. Posebna pozornost je bila namenjena oblikovanju interierja, ki je moral programsko in funkcionalno zadostiti raznovrstnim javnim funkcijam in hkrati odražati odprtost in naprednost družbe.

Arhitekt Oton Jugovec je s Kulturnim domom Španski borci ustvaril celostno arhitekturo, ki se z zunanjščino odziva na kontekst okolice, v notranjščini pa premišljeno odgovarja programu stavbe, v kateri se nahajajo dvorana, odprta glavna veža, likovni salon, knjižnica in prostori društev krajevne skupnosti Moste-Polje, na pobudo katere je bila stavba leta 1980 zgrajena.

 

Arhitekturo v živo bo vodila Maruša Zorec – arhitektka, raziskovalka, predavateljica in avtorica monografije Oton Jugovec. Maruša Zorec je profesorica na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in ustanoviteljica arhitekturnega biroja Arrea. Čeprav je najbolj znana po prenovah zgodovinskih stavb, se njeno delo giblje od scenografij, urbanih intervencij, raziskovanja slovenske arhitekture šestdesetih in sedemdesetih let do pisanja. Vedno si prizadeva odkriti različne plasti prostora in s subtilnimi posegi spremeniti uničene in zapuščene prostore v sodobne stavbe.

 

Ogled Kulturnega doma Španski borci je del programa ob razstavi Svet znotraj: oblikovanje modernih interierjev, od 1930 do danes.

 

Udeležba brezplačna. Prijave: izobrazevanje@mao.si

Za udeležbo na dogodku je treba izpolnjevati pogoj PCT.

Deli
Skip to content