Niko Kralj, pionir slovenskega oblikovanja: predstavitev monografije

Pogovor / 12. 10. 2021 / 17:00

Niko Kralj, pionir slovenskega oblikovanja: predstavitev monografije

Pogovor / 12. 10. 2021 / 17:00

Vabimo vas na predstavitev monografije Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja.

 

Jeseni leta 2020 smo s simpozijem obeležili 100-letnico rojstva oblikovalca Nika Kralja. Minulo poletje so prispevki s simpozija izšli v znanstveni monografiji Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja v založbi Slovenske matice in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Preko devetih prispevkov spoznamo oblikovalca, ki je lastnoročno gradil temelje slovenskega oblikovanja in pri tem zasledoval vedno izmikajočo se popolnost. V monografiji so med drugim obravnavani strokovni in splošni javnosti manj znani fotokolaži Kraljevih prvih avtorskih izdelkov v tovarni Stol, Kraljev sistem lesenih igrač, seminarske naloge na temo kozolca, ki so nastale pod Kraljevim mentorstvom, njegov vpliv na oblikovanje v širši domovini ter njegove misli s poti, ki jih je v obliki pisem redno pošiljal svoji ženi Veroniki (Veri) Kralj.

Znanstveni prispevki temeljijo na sistematičnem raziskovanju bogatih arhivskih gradiv iz zbirke MAO, Etnografskega muzeja Slovenije, Hrvaškega arhitekturnega muzeja in arhiva družine Kralj-Iglič, tesno povezanih z oblikovalcem.

 

O vsestranski naravi Nika Kralja, njegovih vplivih na sodobnike in prihodnje generacije, o okolju in okoliščinah, v katerih je deloval, ter o posameznih poglavjih njegove kariere bodo spregovorili avtorji monografije Cvetka Požar, Marta Rendla, Barbara Predan, Špela Šubic, Iva Ceraj, Natalija Lapajne, Miha Špiček, Jasna Hrovatin in Veronika Kralj Iglič.

Pozdrav in uvodni nagovor bosta pripadla dr. Bogu Zupančiču, direktorju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter predsednik Slovenske matice dr. Alešu Gabriču.

Deli
Skip to content