Arhitektura v živo – Globus

23. 4. 2024 / 17:00

Arhitektura v živo – Globus

23. 4. 2024 / 17:00

Arhitektura v živo – Globus v Kranju

 

Trgovska hiša Globus je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1973, kot horizontalno zasnovana monolitna dvoetažna stavba z lebdečo streho, garažo na strehi in dostopno klančino. Pomembno novost je pomenila prefabricirana fasada iz kortenskih plošč, kot simbolni poklon železarstvu na Gorenjskem. Značilnost objekta so tudi  veliki razponi stebrov, kar je omogočalo vsakršno preobrazbo. Prostori so bili povezani z lahkotnim osrednjim stopniščem, pas utilitarnih prostorov pa je bil ob vzhodni servisni stranici objekta ob rampi. Pred prenovo leta 2010 je bila stavba v slabem stanju, fasada je na več delih propadala, življenje trgovine pa je zamiralo. Zato je občina sprejela odločitev, da v Globus umesti mestno knjižnico. Po temeljiti prenovi ima zgornje nadstropje zdaj funkcijo čitalnice in večnamenske dvorane, transparentne stene prizidka, ki je na mestu nekdanje dovozne rampe na streho pa omogočajo svetlo notranjščino za knjižnične programe, dobro dostopnost in dialog z zelenjem. Nekdanji zanemarjen mestni prostor Gregorčičeve ulice se je spremenil v prijetno cono za pešce.

 

Stavbo si bomo ogledali skupaj z arhitektko Majdo Kregar iz biroja Ambient, ki je vodila prenovo  (avtorica fasadnega ovoja), ter arhitektom Urošem Birsa iz biroja Api arhitekti, ki je vodil umestitev novega programa knjižnice v Globus in je avtor interierja.

 

 

Majda Kregar  je diplomirala na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo pri prof. Edvardu Ravnikarju in bila njegova dolgoletna sodelavka. Z Edom Ravnikarjem ml. in Miho Kerinom od leta 1978 delujejo v podjetju Ambient d.o.o. kot avtorska skupina, katerih najobsežnejše delo je revitalizacija Ljubljanskega gradu. Ukvarja se z arhitekturo, interieri, s prenovami objektov, urbanizmom in z raziskovalnim delom. V soavtorstvu je prejela 18 domačih in tujih nagrad, med drugim Plečnikovo nagrado, pet Plečnikovih medalj, Brumnovo nagrado, BEDA European excellence award, BIO 19 Zlato medaljo, dvakrat Zlati svinčnik ZAPS, Platinasti svinčnik ZAPS za življenjski opus, nagrado Mesta Ljubljane, priznanje SHARE architects in lani Srednjeevropsko Plečnikovo nagrado v Pragi.

 

Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content