Biodiverzitetni sprehodi s Trajno in Debro Solomon

3. 4.—15. 4. 2024 / 17:00

Biodiverzitetni sprehodi s Trajno in Debro Solomon

3. 4.—15. 4. 2024 / 17:00

V torek, 9. aprila 2024 ob 17. uri (prost vstop)

Lokacija: Kraterjev divji ekosistem (vhod s Peričeve ulice)

 

Z biodiverzitetnimi sprehodi, ki bodo potekali do 15. aprila, se podajamo na dvotedensko raziskovanje urban(iziran)ih zelenic v Ljubljani.

 

Debra Solomon skupaj z društvom Trajna raziskuje možnosti povečanja biodiverzitete v mestih v luči podnebne krize ter krize demokracije. Namen sodelovanja je po zgledu ekoloških koridorjev začrtati zeleno povezovalno pot, ki lajša gibanje živih bitij skozi mesto. Osem raziskovalnih sprehodov, na katere se bomo podali iz Kraterjevega divjega ekosistema in jih zaključili na poti do najbližjih ljubljanskih mestnih gozdov, bo potekalo tako podnevi kot ponoči, v sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij – biologi, ekologi, urbanisti in krajinskimi arhitekti –, s katerimi bomo brali prostor v različnih kontekstih, od medvrstnih soodvisnosti do urbanističnega načrtovanja in upravljanja. S hojo bomo sledili metodologiji radikalnega opazovanja Debre Solomon, ki zajema artikulacijo širokega spektra razumevanja prostora ter skrb za različne ekosisteme. Med vijuganjem skozi soseske, ulice in pozabljene kotičke bomo opazovali in dokumentirali manjkajoče povezave med ljudmi in drugimi živimi bitji v mestu. Sprehodi bodo poglobili naše razumevanje in spodbudili razvoj odpornega okolja mreže urbanih zelenic. Namen projekta je ohranjati in oživljati biotsko raznovrstnost brez zatekanja k rešitvam na prvo žogo, kot so sajenje dreves ali ozelenitev streh.

 

14 dnevna rezidenca z umetnico je prva priložnost za predstavitev nastajajočega projekta Obrt vseživosti javnosti. V tem in prihodnjem letu se v okviru projekta načrtujejo še izvedba ustvarjalne delavnice, simpozija in zaključne razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

*Biodiverzitetni sprehodi so oblika diplomacije od spodaj navzgor, zagovorniški pristop kolektiva Krater, utemeljen v konceptu počasnih motenj, kot ga je razvila Anna Tsing. Kreativce, odločevalce in strokovnjake vabi, da v sproščenem okolju na družabnih dogodkih, kot so pohodi in obredi pitja čaja, medsebojno oplajajo svoje znanje in skupaj razmislijo, kako bi lahko sooblikovali mesta, ki v ospredje postavljajo medvrstno pravičnost.

 

Debra Solomon

 

Debra Solomon (NL) že več kot 25 let deluje na področju javnega prostora. V svojem delu združuje umetnost in infrastrukturni aktivizem s poudarkom na biotski raznovrstnosti, podnebni krizi in pravici vseh vrst do prostora v mestu ter posledično pravici do urbanega metabolizma. Leta 2019 je razvila koncept večvrstnega urbanizma in ga leta 2021 predstavila v okviru nizozemskega paviljona na beneškem arhitekturnem bienalu. Na Univerzi v Amsterdamu pripravlja doktorat iz urbanističnega načrtovanja. Je tudi ustanoviteljica družbenega laboratorija za urbano kmetijstvo Urbaniahoeve – Social Design Lab for Urban Agriculture. Urbaniahoeve, ki se s svojimi kritičnimi prostorskimi praksami že od leta 2010 osredotoča na odnose in sobivanje vrst ter produkcijo biotske raznovrstnosti. Trenutno se ukvarja s projektom VBAZO, 56 hektarjev velikim urbanim gozdnim vrtom v amsterdamskem okrožju Amsterdam-Zuidoost. VBAZO nastaja v sodelovanju med kolektivom Urbaniahoeve, ki ga vodita Debra Solomon in Renate Nollen, lokalno skupnostjo ter vsemi živimi bitji in procesi, ki se odvijajo v naravi.

 

Trajna

Trajna je kulturno društvo, ki sta ga osnovala Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza z namenom razvijati in utemeljevati kulturne strategije za krepitev pismenosti in delovanja kreativnih skupnosti, odločevalcev ter kulturnih in izobraževalnih institucij na področju vrstne pestrosti. Društvo je oralo ledino na področju ravnanja z invazivnimi vrstami in razvoja blagovne znamke papirja Notweed, ki ga izdelujejo iz invazivnih rastlin, ter k sodelovanju pri razvijanju novih krožnih ekonomij pritegnilo Mestno občino Ljubljana. Leta 2020 je društvo Trajna zagnalo Ustvarjalni laboratorij Krater, katerega namen je oživiti in skrbeti za 18.000 m2 velik pionirski ekosistem, ki je vzniknil na nekdanjem gradbišču, ter spodbuditi (trans)lokalna sodelovanja med ekosocialnimi akterji. S Kraterjem se Trajna osredotoča na projekte, ki združujejo regenerativne materialne kulture, prostorske in kulturne politike ter pedagoško delo, v svoj širši kolektiv pa je v ta namen pritegnila tudi arhitektko Danico Sretenović, mikrobiologa Primoža Turnška, ekologa Sebastjana Kovača, oblikovalca Roka Oblaka in večvrstno skupnost, ki tam domuje.

 

Krater se je leta 2022 prebil v finale za nagrado New European Bauhaus, leta 2023 pa je prejel prestižno Plečnikovo nagrado za arhitekturo.

 

*Večvrstni urbanizem je sinonim za pravičen urbani razvoj in prostorska praksa, ki jo ustvarjajo vzajemni odnosi med ljudmi in drugimi živimi bitji.

 

Raziskovalni projekt Obrt vseživosti

Obrt vseživosti (Crafting Biodiversity) je raziskovalni projekt, namenjen uveljavljanju rokodelstva kot skrbstvene krajinske prakse. Projekt, ki se zgleduje po ekoloških koridorjih, se osredotoča na oblikovanje tehnik, orodij, komunikacijskih strategij in prostorskih intervencij, ki bodo prispevale k zmanjševanju razdrobljenosti urbanih zemljišč in krepile povezljivost vrst za dosego biotske pestrosti, pri čemer zagovarja pravico vseh vrst do zdravega življenjskega okolja v mestu.

 

Projekt je del MADE IN platforme za sodobno rokodelstvo in oblikovanje, ki poteka pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane.

 

Pri projektu sodeluje 10 partnerjev iz šestih držav; poleg Muzeja za arhitekturo in oblikovanje – MAO (Ljubljana, Slovenija), ki je koordinator, še Center Rog (Ljubljana, Slovenija), Mestni muzej Zenice – MGZ (Zenica, Bosna in Hercegovina), Drugo more (Reka, Hrvaška), Muzej dekorativnih umetnosti, ki deluje v okviru Državnih umetniških zbirk mesta Dresden – SKD (Dresden, Nemčija), Muzej za umetnost in obrt – MUO (Zagreb, Hrvaška), Oaza (Zagreb, Hrvaška), Ustvarjalno vozlišče Nova Iskra (Beograd, Srbija), Passa ao Futuro – PAF (Lizbona, Portugalska) ter Univerza za uporabne znanosti Zwickau – WHZ (Schneeberg, Nemčija).

Deli
Skip to content