Arhitektura v živo: Fakulteta za arhitekturo

Vodstvo / 12. 5.—21. 4. 2021 / 17:00

Arhitektura v živo: Fakulteta za arhitekturo

Vodstvo / 12. 5.—21. 4. 2021 / 17:00

*** Vsa prosta mesta za vodstvo so zapolnjena. ***

 

Ob razstavi edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja, posvečeni 100. obletnici študija arhitekture v Ljubljani, si bomo ogledali Fakulteto za arhitekturo. Osnovna stavba fakultete je klasicistična stavba nekdanje II. mestne deške šole na Grabnu s prizidkom iz 90. let Miloša Florjančiča. Univerza je prostor, kjer se z interdisciplinarnimi pristopi generira novo znanje. Stoletnica fakultete je priložnost za premislek o preteklem delovanju in njenem današnjem poslanstvu tako v stroki kot v družbi.

 

O šoli, njenem poslanstvu in pomenu v družbi ter sami stavbi, v okviru katere poteka izobraževanje novih generacij arhitektov, bo govoril dekan Fakultete za arhitekturo izr. prof. dr. Matej Blenkuš.

 

Matej Blenkuš je diplomiral in doktoriral na Fakulteti za arhitekturo, magistriral pa na helsinški tehniški univerzi. Njegove arhitekturne stvaritve izkazujejo kontinuiteto t. i. ljubljanske arhitekturne šole, hkrati pa se trdno umeščajo v okvire sodobne globalne produkcije. Blenkuš je bil za svoje delo večkrat nagrajen, med drugim je prejemnik Župančičeve nagrade za kulturne dosežke mesta Ljubljana za objekt Šmartinka leta 2003, Plečnikove medalje za knjižnico v Grosupljem leta 2007, leta 2014 je za ustvarjalni opus skupaj z Milošem Florjančičem prejel platinasti svinčnik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, s sodelavci je za Nordijski center Planica leta 2016 prejel Plečnikovo nagrado in leta 2017 nagrado Maks Fabiani, leta 2018 pa s Katjo Cimperman in Anjo Cvetrežnik Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo za Hišo na Trebčah.

Ogled bomo začeli na dvorišču za stavbo Fakultete za arhitekturo na Zoisovi cesti 12 v Ljubljani.

 

Število udeležencev ogleda je omejeno.

 

Prijave na vodstvo: izobrazevanje@mao.si.

Ogled je brezplačen.

Deli
Skip to content