Arhitektura v živo: Stara tehnika – prvih 50. let Šole za arhitekturo v Ljubljani

Arhitektura v živo / 31. 3. 2021 / 17:00

Arhitektura v živo: Stara tehnika – prvih 50. let Šole za arhitekturo v Ljubljani

Arhitektura v živo / 31. 3. 2021 / 17:00

Ob razstavi edu.arh: prakse arhitekturnega izobraževanja, posvečeni 100. obletnici študija arhitekture v Ljubljani, si bomo ogledali stavbo Stara tehnika, ki je bila leta 1921 prva Plečnikova pomembnejša realizacija v Ljubljani. Zasnoval jo je še v Pragi, tik pred povratkom v Ljubljano, ko je sprejel mesto profesorja na Šoli za arhitekturo. Stavba je bila zgrajena v naglici kot začasni objekt, ki naj bi sprejel nekaj oddelkov novoustanovljene Tehnične fakultete, med katerimi je bila tudi arhitektura. Po drugi svetovni vojni je bila stavba premajhna in gradbeni in arhitekturni oddelek sta se preselila v stavbo II. mestne deške šole na Grabnu, kjer deluje Fakulteta za arhitekturo še danes.

 

V čas prvih 50. let Šole za arhitekturo nas bo vodil Andrej Hrausky – arhitekt, kritik, publicist in dober poznavalec Jožeta Plečnika. Andrej Hrausky je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo pri profesorju Edvardu Ravnikarju, bil je član uredništva revije ab-arhitektov bilten, soustanovitelj galerije Dessa in njen dolgoletni vodja, sodeloval je pri Piranskih dnevih arhitekture in je avtor ali soavtor več knjig o arhitekturi Jožeta Plečnika, Maksa Fabianija in Ljubljane.

 

Ogled bomo začeli ob 17-ih pred vhodom Fakultete za farmacijo na Aškerčevi 7 in zaključili na Fakulteti za arhitekturo v Plečnikovi sobi, kjer se nahaja še nekaj originalnih kosov pohištva iz Stare tehnike.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content