Novica

CHAIRITY : Dobrodelna dražba za arhitekturno obnovo Harkiva

17. 06. 2022

Novica

CHAIRITY : Dobrodelna dražba za arhitekturno obnovo Harkiva

17. 06. 2022

20. junij 2022, ob 19. uri, v pritličju galerije Cukrarna

 

V dobrodelni akciji CHAIRITY, ki sta jo zasnovala študenta arhitekture Miha Benčina in Nikolaj Srdić Kranjc, sodeluje 15 vizualnih umetnikov in arhitektov, ki so pripravili sodobne avtorske intervencije stola Lupina, kultnega stola oblikovalca Nika Kralja, ki ga hranimo tudi v naši stalni zbirki.

Stol Lupina velja za klasiko notranje opreme. Oblikovalec Niko Kralj ga je razvil v petdesetih letih prejšnjega stoletja in še vedno ga najdemo v interierjih po vsem svetu.

Miha Benčina in Nikolaj Srdić Kranjc: »Zaradi vizualne preprostosti in premišljene ergonomske oblike je školjkasti stol postal središče najinega zanimanja in navdih za dobrodelno akcijo pomoči Ukrajini. Tako se je rodila ideja, da bi z novo interpretacijo kultne Kraljeve Lupine pomagali pri obnovi arhitekturne lupine ukrajinskega mesta Harkiv, ki velja za svetovno znano prestolnico konstruktivizma.«

Pri projektu sodeluje 15 vrhunskih slovenskih avtorjev iz različnih polj vizualne umetnosti, in sicer: Roman Uranjek, Zora Stančič, Matej Andraž Vogrinčič, Arjan Pregl, Tobias Putrih, Mojca Zlokarnik, Petra Varl + Matic Vrabič, Mladen Stropnik, Ljudje, Matija Medved + Dan Adlešič, Ava Tribušon, LYC, Svitlana Ryabishchuk, Filip Kulčar, Miha Benčina + Nikolaj Srdič Kranjc. Pri projektu sodeluje tudi prof. Tatyana Sergeyeva z Univerze za gradbeništvo in arhitekturo Harkiv.

Harkiv je svetovno znana prestolnica konstruktivizma in kulturna dediščina, ki je svet ne sme izgubiti. Tam je tudi ena najboljših arhitekturnih šol v Ukrajini, katere obstoj je zaradi vojnega razdejanja ogrožen. Dobrodelni dražbi bo sledila serija arhitekturnih dogodkov s ciljem organizacije mednarodnega arhitekturnega natečaja za izbiro najboljšega projekta za obnovo mesta Harkiv.

Zbrana sredstva bodo šla za obnovo razdejanega ukrajinskega mesta Harkiv. Študentom pri izpeljavi projekta pomagata Galerija DESSA in Zavod DESSA arhitekturni center. Dražbo bo vodil Goran Medjugorac.

 

Deli
Skip to content