Novica

Plečnik: metropola, kraj, vrt/ Plečnik in sodobnost: Pojmovnik

21. 06. 2022

Novica

Plečnik: metropola, kraj, vrt/ Plečnik in sodobnost: Pojmovnik

21. 06. 2022

V sredo, 22. 6. 2022, ob 19.00 v Mestnem muzeju Ljubljana odpirajo razstavo Plečnik: metropola, kraj vrt, pri kateri sodeluje tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje z razstavnim delom Plečnik in sodobnost: Pojmovnik, katerega avtorica je kustosinja Maja Vardjan, soavtorja pa Tomaž Štoka in Špela Spanžel. 

 

Plečnik je z vpisom na seznam svetovne dediščine Unesco doživel globalno prepoznavnost. Postal je ikona. Tudi zato so pomemben del razstave interpretacije Plečnikove dediščine, ki odgovarjajo na vprašanje ‘Kako misliti, interpretirati in živeti Plečnika danes?’. Nov besednjak pojmov, ki ga je Maja Vardjan artikulirala v dialogu s sodobnimi umetniki, arhitekti, oblikovalci, teoretiki in filozofi vzpostavlja besedni fond za aktualizacijo in razumevanje Plečnika v današnjem času.

 

Pojmovnik je razstavni projekt, ki temelji na razmisleku o pomenu Plečnikovega ustvarjanja za sedanjost.

 

Zasnovan je kot eksperiment, ki Plečnikovo delo obravnava skozi odzive sodobnih ustvarjalcev in teoretikov. V preteklosti so številni raziskovalci in avtorji Plečnikov opus vrednotili z različnimi pojmi oziroma besednjakom, ki je izhajal iz vsakokratnega kulturnega, družbenega in političnega konteksta. S Pojmovnikom pa predlagamo nov besedni fond za aktualizacijo in razumevanje Plečnika v kontekstu današnjega časa.

 

Kako torej misliti, interpretirati, živeti Plečnika danes?

 

To vprašanje, zastavljeno skozi prizmo sodobnosti, omogoča zavzetje številnih relevantnih stališč o Plečnikovi obsežni ustvarjalni produkciji. Avtorji – arhitekti, umetniki, kustosi, oblikovalci, filozofi, krajinski arhitekti – so bili pozvani, naj predlagajo pojem, njegovo definicijo in vizualni prispevek, ki ga ilustrira. Njihovi odzivi presegajo videnje Plečnika kot monumentalne osebnosti zgodovine slovenske in evropske arhitekture, saj z novimi interpretacijami izpostavljajo predvsem konceptualni potencial njegovih projektov za današnji čas in prihodnost. S tem Plečnikovo delo in pristopi niso obravnavani kot del preteklosti, ampak kot aktiven in provokativen vir za nove ideje, projekte in vizije.

 

Razstava Plečnik: metropola, kraj, vrt je nastala v sodelovanju Mestnega muzeja Ljubljana, Fakultete za arhitekturo ter Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

 

Razstava bo odprta od 22.6.2022 – 12.02.2023

 

             

 

 

Deli
Skip to content