Znani so nagrajenci natečaja Vodni detektiv 2018!

Znani so nagrajenci natečaja Vodni detektiv 2018!

ICRO – Inštitutu za celostni razvoj in okolje pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, in v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo UL, Oddelkom za okoljsko gradbeništvo in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO), je letos že 21. leto zaporedoma organizirali nacionalni likovno – literarni in raziskovalni natečaj VODNI DETEKTIV, katerega namen je doseči večje poznavanje vodne tematike med osnovnošolsko mladino.

Tema letošnjega natečaja je bila »MODRO-ZELENA MESTA«, katere namen je doseči večje poznavanje povezanosti vode z mestom z vidika globalnih klimatskih sprememb in s tem povezanimi poplavami, sušami in drugimi pojavi ter predvsem s tem, kako naša mesta in način življenja prilagoditi novim danostim življenja na Zemlji.

Natečaja se je udeležilo 30 šol iz vse Slovenije in nekaj več kot 1120 učencev, ki so pod vodstvom 49 mentoric in mentorjev izdelali veliko najrazličnejših projektov, med katerimi so prevladovali literarno likovni izdelki.

Komisija v sestavi dr. Mojca Šraj in dr. Nataša Atanasov (obe Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo, Oddelek za okoljsko gradbeništvo), Natalija Lapajne in Špela Šubic, obe kustosinji v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter mag. Marta Vahtar (ICRO Domžale) je podelila nagrade v skupno šestih kategorijah ter podelila sedem prvih nagrad, tri druge nagrade in sedem posebnih priznanj za dela, ki so izstopala s kakovostjo in izvirnostjo pristopa k reševanju zastavljene naloge.

Šole, ki so prejele nagrade in priznanja v posameznih kategorijah so OŠ Dutovlje, Oš Bistrica, Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo, POŠ Kojsko, Osnovna šola Ivana Roba Šempeter pri Gorici, POŠ Vrtojba, OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin, PŠ za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami, Osnovna šola Mengeš, Osnovna šola Milana Šuštaršiča Ljubljana, OŠ Sostro, Osnovna šola Šmihel, Podružnica Birčna vas, OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Bežigrad, OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani, Osnovna šola Jožeta Moškriča, Ljubljana, OŠ A.T.Linharta, Radovljica.

Zaključna prireditev natečaja VODNI DETEKTIV 2018 bo oktobra 2018 ob odprtjem razstave ŽIVETI Z VODO v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, kjer bodo predstavljeni tudi vsi nagrajeni in pohvaljeni prispevki, kakor tudi izbor ostalih prispevkov.

Žirija je v obrazložitvi napisala: »Ob zaključku natečaja Vodni detektiv na temo »Modro-zelena mesta« lahko potrdimo, da so nas Vodni detektivi še enkrat presenetili s svojimi raznolikimi, domiselnimi, igrivimi likovno-literarnimi izdelki ali izčrpnimi raziskovalno zastavljenimi projekti. S svojim delom so pogosto pokazali tudi na aktualne probleme v svoji okolici ter šoli in javnosti dali pobudo za njihovo reševanje.«

Seznam vseh nagrajencev>>

Več na facebook strani in spletni strani Vodni detektiv.

Za medije>>

Deli
Skip to content