Novica

VOYAGE: izbor 11 slovenskih zbirateljskih oblikovalskih izdelkov za spletno prodajno galerijo Adorno

10. 06. 2021

Novica

VOYAGE: izbor 11 slovenskih zbirateljskih oblikovalskih izdelkov za spletno prodajno galerijo Adorno

10. 06. 2021

Predstavljamo vam izbor 11 slovenskih zbirateljskih oblikovalskih izdelkov za spletno prodajno galerijo Adorno, ki sta ga pripravili kustosinji Anja Radović (vodja BIO 27) in Urška Krivograd (vodja projektov Centra za kreativnost) v sodelovanju s prihajajočim Bienalom oblikovanja (BIO27), v organizaciji MAO.

 

Adorno je spletna galerija za zbiratelje najboljših oblikovalsko in obrtniško razvitih kosov z vsega sveta. Adornov izbor, zasnovan s strani mreže kuratorjev na terenu v velikih oblikovalskih središčih, ponujajo edinstven vpogled v raznolike kreativne skupnosti po svetu, ob tem pa slavijo delo ustvarjalcev, ki jih sooblikujejo. Med predstavljenimi oblikovalci in oblikovalkami so uveljavljena imena in obetavni talenti na začetku svoje kariere, pri čemer pa je gotovo, da vsak izbor zajema ljudi, pristope, stil in filozofijo tega trenutka ter tako pooseblja aktualne ustvarjalne navade vsake regije. Adorno z lansiranjem vsakega izbora doda novo poglavje zgodbi svetovnega oblikovanja.

 

Spletna prodajna razstava, naslovljena Voyage (Potovanje) je prva nacionalna predstavitev na platformi Adorno, ter bo na ogled eno leto. Razstava ozavešča, kaj je tisto, kar dela potovanje posameznika skozi lasten življenjski prostor zabavno in prijetno ter hrani domišljijo in spodbuja dobro počutje. Vse to lahko najdemo v izboru sodobnih oblikovalskih izdelkov Voyage, kjer sodelujejo: Brajak Vitberg, Nejc Prah, David Tavčar, Gasper Kunsic, Kolektiv DVA, Kobeiagi Kilims, Nana Wolke, Nuša Jelenc & Nina Mršnik, Salto Dionys (Rok Oblak) in Anamarija Dimovska (Naturamorta).

 

Izbor konceptualno izhaja iz zgodbe Popotovanje po svoji sobi (Voyage autour de ma chambre), ki jo je leta 1790 med 42-dnevnim hišnim priporom napisal Xavier de Maistre. Avtor je izolacijo izkoristil za raziskovanje in dokumentiranje svoje sobe v obliki potopisa. S priredbo ideje za današnji čas – kjer pa je število dni v našem primeru preseglo že okroglo leto – smo želeli pokazati, kako smo se, ko smo morali svoje domove spremeniti v hibridne prostore, podali na popotovanje skozi lastna stanovanja, hiše, balkone in dvorišča. S prilagoditvijo naših bivalnih prostorov za najrazličnejše potrebe, ki bi jih običajno opravljali drugje, so naši domovi neizogibno postali tudi pisarne, restavracije, kavarne, telovadnice, šole, prostori za zabavo in vse vmes. Izbrani izdelki nagovarjajo k razmisleku o procesih, materialih, oblikah, praktičnih in estetskih funkcijah. Ko premišljujemo o našem odnosu do izdelkov, oblikovalci vse bolj poudarjajo načine izdelave, kjer so v vsak vidik produkcije vključeni v praktičnem smislu in razvijajo lastna orodja ali postopke za svoje izdelke v omejeni nakladi.

 

Vabljeni k ogledu spletne razstave navdihujočega izbora slovenskih oblikovalcev ter intervju s kustosinjama razstave. 

Deli
Skip to content