Novica

Ljubljanska banka, primeri dobrega oblikovanja

03. 11. 2021

Novica

Ljubljanska banka, primeri dobrega oblikovanja

03. 11. 2021

Na razstavi in simpoziju Svet znotraj: Interier kot sestavni del arhitekture in družbe ter njegova prihodnost predstavljamo več kot sto projektov, ki so od 30-ih let do danes zaznamovali razvoj slovenskega oblikovanja in arhitekture. Eden vidnejših primerov so interierji Ljubljanske banke, ki je že od nekdaj dajala prednost dobremu oblikovanju na vseh področjih. Tako boste lahko v seriji objav na naših družbenih kanalih v teh dneh spremljali razvoj prostorske kot tudi grafične podobe Ljubljanske banke. Podrobneje vam predstavimo ikonično podobo notranjosti banke na Trgu republike, ki jo je zasnoval Edvard Ravnikar, ter celostno prenovo celjske podružnice in prostorov v Ribnici Miloša Bonče. Omenjeni projekti so na ogled v okviru razstave Svet znotraj vse do 28. novembra 2021.

Medtem pa razstavo Predmet in zbirka, stalno muzejsko postavitev, kjer so razstavljeni predmeti iz zbirke MAO, bogati tudi gradivo celostne grafične podobe Ljubljanske banke. Podobo je med letoma 1969 in 1972 zasnoval studio MSSV, pomembna pa je predvsem, saj so oblikovalci s sistemskim pristopom in celostnim obvladanjem vseh nalog opravili pionirsko delo pri zasnovi kompleksno zastavljene vizualne podobe banke.

 

Za še več podatkov o zgodovini bančništva in oblikovanju Ljubljanske banke se od nedavnega lahko sprehodite skozi muzej bančništva Bankarium, ki deluje pod okriljem NLB in predstavlja 200-letno zgodovino bančništva vse od razvoja denarja do različnih bančnih praks danes.

Deli
Skip to content