Novica

Znana je zmagovalka Oblikovalskega izziva 1498/2022

30. 09. 2022

Novica

Znana je zmagovalka Oblikovalskega izziva 1498/2022

30. 09. 2022

S svojo zasnovo večnamenskega kosa pohištva za kozolec toplar je žirijo oblikovalskega izziva 1498/2022, ki je potekala v organizaciji Kajža stičišča, domačije pr’ Lenart, Centrom za kreativnost in BIO27, najbolj prepričala Lara Pišl Ptičak z zasnovo sistema pohištva Nekoč / danes.

 

Obrazložitev žirije:

 

Projekt sodobnega ekološkega pohištva Nekoč-danes avtorice Lare Pišl Ptičak v celoti izhaja iz detajlov in materialov, ki so že prisotni na domačiji, obenem pa izkazuje visoko stopnjo razumevanja sodobnih potreb uporabnika. Projekt smo članice žirije ocenile kot estetsko dovršen, inovativen pri rabi materialna in ustrezen glede na funkcijo. Avtorica je v projekt vključila tako premislek o shranjevanju in različnih rabah kot tudi o življenjski dobi izdelka in trajnosti. Z uporabo mešanice mletega odpadnega lesa z domačije in micelija so posamezni kosi pohištva po koncu življenjske dobe pripravljeni na kompostiranje.

 

Trdnost sestavov in nosilnost ploskev iz micelija se izkazujejo kot tista točka, kjer bi bil potreben eksperiment in nadaljnji razvoj izdelka. Vendar sorodni referenčni primeri, ki jih je v projekt vključila avtorica, prepričljivo kažejo na to, da bi serija ekološkega pohištva Nekoč-danes lahko nekoč tudi v resnici zaživela.

 

Oblikovna izhodišča projekta avtorica najde na domačiji. To so odpadne veje, ki na posestvu ležijo kot posledica nedavnega neurja; tradicionalen večnamenski kos pohištva, kot je lesena pručka; detajli in spoji lesenih elementov na kozolcu; sistem obešanja orodja, ki ga avtorica opazi v stari kašči.

 

Preverite zasnovo projekta na kajza.si

Deli
Skip to content