Vrednote skozi oko generacije Y

12. 2.—12. 3. 2014

Vrednote skozi oko generacije Y

12. 2.—12. 3. 2014

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bo od sredine februarja do sredine marca gostovala mednarodna razstava fotografij, ki so nastale v okviru projekta TunY, v katerem sodelujejo učenci Osnovne šole Nove Fužine. Razstava fotografij in inštalacij je plod neizmerne kreativnosti, ki jo ima v lasti generacija Y. »Sedem vrednot, ki so jih učenci izbrali in jih prikazujejo v razstavi, je le sredstvo, s katerim učitelj lahko izvabi iz učenca najboljše in tisto, na kar sta oba ponosna. Nastanek in realizacija razstave sta terjala veliko mero optimizma, vztrajnosti in spoštovanja”, je izpostavila koordinatorica projekta TunY in idejni vodja razstave je Irena Babnik iz Osnovne šole Nove Fužine.

O ideji razstave
Osnovna šola Nove Fužine si je v projektu TunY prizadevala, da bi preko različnih kreativnih izzivov, ki jih učitelji ponujajo učencem, razvijali tudi občutek za življenjske vrednote. V projektnem delu so spoznavali tako medgeneracijske raznolikosti kot tudi podobnosti. Mednarodna delavnica na 5. mednarodnem srečanju na Portugalskem je učence spodbudila, da razmislijo, katere vrednote po njihovem mnenju sodijo na najvišja mesta. Izbrali so sedem najpomembnejših: družina, svoboda, ljubezen, prijateljstvo, zdravje, spoštovanje in zabava.

Učenci v vseh partnerskih šolah so izbrane vrednote ujeli v fotografski objektiv. Na OŠ Nove Fužine so iz mednarodnega nabora fotografij ustvarili fotografske postavitve z namenom, da o vrednotah generacije Y razmislijo tudi drugi.

TunY: »Mi smo generacija Y – velik izziv za učitelje«
V okviru programa Evropske skupnosti ‘Vseživljenjsko učenje’, podprograma »Comenius – Večstranska šolska partnerstva« Osnovna šola Nove Fužine od avgusta 2012 izvaja projekt »TunY«. V projekt so poleg osnovne šole Nove Fužine vključene še osnovne in srednje šole iz Španije, Nemčije, Turčije, Poljske, Portugalske in Grčije.
Poudarek »TunY«, ki je namenjen učencem in učiteljem, je na pomenu medgeneracijskega in mednarodnega sožitja. Učenci in dijaki t.i. generacije Y se kar pomembno razlikujejo od ostalih generacij, zato je eden od namenov projekta, da se medsebojno spoznajo skozi kulturne dejavnosti in ustvarijo pogoje za bolj prilagojeno ter učinkovito sobivanje, poučevanje in učenje.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina spletne strani je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 18.00

 

Informacije

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
T: 01 5484 282/280
E: izobrazevanje@mao.si

 

Organizacija

Osnovna šola Nove Fužine, Ljubljana, Slovenija
v sodelovanju z:

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi, Turčija
Escola Secundária c/3CEB de Tondela, Portugalska
2o Epal N. Ionias Magnisias, Grčija
Gimnazjum im. Janusza Korczaka, Poljska
Institut Pla de Les Moreres, Španija
Elly-Heuss-Schule, Nemčija
MAO, Muzej arhitekture in oblikovanja, Ljubljana
SKALA, Zavod Salesijanum, Ljubljana
FUSKABO, ulična kreativna skupina, Ljubljana

Deli
Skip to content