Ustvarjeno v Sloveniji

27. 5.—2. 10. 2022

Ustvarjeno v Sloveniji

27. 5.—2. 10. 2022

Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3, Ljubljana

Odpiralni čas: od torka do nedelje, med 10:00 in 18:00

OTVORITEV: PETEK, 27. MAJ 2022 OB 18:00

 

Na povabilo Ministrstva za kulturo je leta 2017 Muzej za arhitekturo in oblikovanje ustanovil Center za kreativnost (CzK), interdisciplinarno platformo, ki skrbi za razvoj in promocijo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji ter njegovo povezovanje z gospodarstvom in drugimi sektorji. CzK, skupaj z razpisi Ministrstva za kulturo RS za spodbujanje kreativnih industrij, podpira razvoj projektov, ki nastajajo na presečiščih različnih ustvarjalnih področij in podjetništva ter prispevajo k ekonomskemu in družbenemu napredku.


V skoraj petih letih delovanja je CzK organiziral več kot 500 programov, namenjenih razvoju sektorja, ter zabeležil kar 248.000 vključitev ustvarjalcev, ustvarjalnih podjetij, samozaposlenih, zasebnih in nevladnih organizacij ter drugih obiskovalcev. Od tega se je v specifične programe vključilo skoraj 500 podjetij in več kot tisoč ustvarjalcev, ki s podporo razpisov ministrstva in CzK razvijajo preko 200 inovativnih izdelkov in storitev. Vzpostavilo se je več kot 50 novih sodelovanj med ustvarjalci in podjetji iz drugih gospodarskih panog ter financiralo 62 novih zaposlitev v kreativnih podjetjih, preko 100 slovenskih ustvarjalcev in podjetnikov pa je bilo predstavljenih na več kot 60 razstavah in dogodkih v 24 državah sveta. Center za kreativnost je med drugim leta 2021 prejel nacionalno nagrado v kategoriji Promocija podjetniškega duha, ki jo podeljuje Evropska komisija v okviru European Enterprise Promotion Awards in se tako v konkurenci 450 prijaviteljev uvrstil med najboljše 3 v istoimenski kategoriji.

 

Razstava Ustvarjeno v Sloveniji se ozira nazaj na prehojeno, skoraj petletno obdobje delovanja Centra za kreativnost in predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in del slovenskih ustvarjalcev, izbranih na razpisih Ministrstva za kulturo ter sodelujočih v programih, izobraževanjih, mednarodnih predstavitvah in razstavah CzK, kot so Partnerska mreža CzKMade in SloveniaPrihodnost bivanjaPrenos veščin, Design DiningSlovenski oblikovalski pogrinjekAdorno: Voyage in drugih.
Skupaj z razpisi ministrstva, s Partnersko mrežo CzK in številnimi partnerji iz različnih sektorjev smo povezali in podprli več tisoč ustvarjalcev, umetnikov, samozaposlenih v kulturi, kreativnih podjetnikov, organizacij, društev in zavodov, ki delujejo na področjih arhitekture, oblikovanja, vizualne umetnosti, kulturne dediščine, knjige, kulturno-umetnostne vzgoje, glasbe, uprizoritvene in intermedijske umetnosti, medijev, programske opreme in iger, filma in avdiovizualne dejavnosti, oglaševanja, kulturnega turizma in drugega umetniškega ustvarjanja. Razstava tako predstavlja vpogled v delo in projekte živahne in ustvarjalne skupnosti, katere skupni imenovalec je zmožnost tvoriti spremembe v družbi in misliti drugačno, vključujočo in trajnostno prihodnost.

 

Vabljeni, da se nam pridružite in si izbor projektov in del slovenskih ustvarjalcev podrobneje ogledate na razstavi v Palači Cukrarna, med 27. majem in 2. oktobrom 2022. Otvoritev razstave bo v petek, 27. maja, ob 18. uri.

 

Deli
Skip to content