Silent Revolutions na Moscow Design Week 2013

11. 10.—17. 10. 2013

Silent Revolutions na Moscow Design Week 2013

11. 10.—17. 10. 2013

Razstava Silent Revolutions bo od 11. do 17. oktobra gostovala moskovskem tednu oblikovanja. Predstavitev v Moskvi bo že sedmi dogodek v nizu mednarodnih predstavitev slovenskega oblikovanja in podjetij, ki v svojo proizvodnjo vključujejo oblikovanje kot pomemben element razvoja in konkurenčne prednosti. Pred tem je bila razstava v tujini uspešno predstavljena na London Design Festival, Dutch Design Week v Eindhovnu, v La Triennale Design Museum v Milanu, na beograjskem tednu oblikovanja, na Helsinki Design Week na Finskem in kot samostojna predstavitev na Dunaju v Avstriji. Razstava je za moskovsko predstavitev razširjena z desetimi novimi izdelki.

Silent Revolutions predstavlja izbor oblikovalskih projektov, ki so nastali v več kot dveh desetletjih obstoja mlade evropske države. Naslov Silent Revolutions govori o državi z izjemno oblikovalsko zgodovino, ki pa se v širšem mednarodnem prostoru (še) ni vzpostavila kot vplivna oblikovalska lokacija. Ta ‘tišina’ je bila vzgib za koncept razstave, kjer je širok spekter novejših izdelkov postavljen v dialog s petimi ikonskimi predmeti iz zgodovine slovenskega oblikovanja. Drugi pojem ‘revolucije’ pa govori o dejstvu, da kar nekaj predstavljenih izdelkov z osupljivimi, drznimi inovacijami postavlja nove, neprimerljive standarde v svetovnem merilu.

Razstava ilustrira pomembne, velikokrat prelomne trenutke v zgodbi slovenskega oblikovanja, saj se ne osredotoča samo na odličnost posameznih izdelkov, temveč tudi na njihov položaj v širšem kontekstu slovenskega oblikovanja. Izpostavljeni so tako industrijski izdelki velikih podjetij z lastnimi blagovnimi znamkami kot objekti, ki nastajajo v omejenih serijah v rokah samih oblikovalcev.

Razstava, ki kot celota poudarja specifičnost, vitalnost in heterogenost sodobnega oblikovanja v Sloveniji, je za moskovsko edicijo razširjena in obogatena z desetimi novimi izdelki. Med njimi je tudi hiša P. A. T. H., ki jo je v sodelovanju s slovenskim podjetjem Riko razvil svetovno znani oblikovalec Philippe Starck. Na predavanju, organiziranem v okviru razstave Silent revolutions na Moscow Design Week 2013, bo Starck predstavil svoj ustvarjalni kanon, v katerem dosledno prepleta etiko in estetiko ter spregovoril o svoji zavezanosti k trajnostno naravnanemu sodobnemu oblikovanju odgovornem do okolja in do uporabnikov, paradigmi, ki sta mu bili v vodilo pri oblikovanju nove prefabricirane in tehnološko dovršene hiše P. A. T. H.

Razstavo “Silent Revolutions” si bo ob robu 10. zasedanja medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki bo 15. in 16. oktobra v Moskvi, ogledal tudi minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karel Erjavec.

Moscow Design week 2013 in predstavitev sodobnega slovenskega oblikovanja si bo pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija ogledalo tudi 40 predstavnikov slovenskih podjetij, ki se bodo 17. oktobra udeležili slovensko-ruskega poslovno-investicijskega foruma in obiskali sejem Dom Expo 2013, na katerem se Slovenija predstavlja z investicijskimi projekti slovenskih podjetij.

Postavitev razstave je rezultat sodelovanja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Ministrstva za kulturo, Ministrstva za zunanje zadeve, Veleposlaništva v Moskvi, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija in Urada Vlade RS za komuniciranje, ki je projekt vodil in koordiniral.

več o razstavi Silent Revolutions »

Oblikovalci na razstavi: Igor Akrapovič, Asobi, Bevk Perović arhitekti, Lara Bohinc, Ivo Boscarol, Gigodesign, Gorenje Design Studio, Elvis Halilović, Issa, Jernej in Japec Jakopin, Leonora Jakovljević, Kabinet 01, Toni Kancilja, Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, Franc Kuzma, Jurij Lozić, Luka Ločičnik, Lumu Labs, Studio Miklavc, Rok Oblak, Oloop, Tanja Pak, Marko Pavlinec, Tina Rugelj, Tilen Sepič, Janez Suhadolc, Philippe Starck, Arne Vehovar, Nika Zupanc
• Peter Florjančič, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Davorin Savnik, Marko Turk

Podjetja na razstavi: Akrapovič, Alpina, Lara Bohinc, Donar, Elan, Esal, Glesia, Gorenje, Intra lighting, Imas, Kuzma, La Femme et la Maison by Nika Zupanc, Leonora Mark – ave femina, Pipistrel, Riko, Seascape, Seaway Group, Stol & Stol, Studio Moderna, Trimo, Vertigo Bird, Zilio Aldo & C. sas
• Iskra, Imgrad, Stol Kamnik, Elektroakustični laboratorij (EAL)

 

 

Lokacija

Moscow Design Week
ArtPlay Design Center, razstavni prostor št. 6, 2. nadstopje.
Nizhnyaya Syromiatnicheskaya 10, 105120 Moskva, Rusija

 

 

Odprto

10.00-20.00

 

 

Informacije

 

 

Organizacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Kustos: Maja Vardjan

Koordinatorji
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
SPIRIT Slovenija
Urad vlade za komuniciranje

 

Deli
Skip to content