Mesta se borijo: Japonski urbanistični projekti iz 60. let

10. 9.—13. 10. 2013

Mesta se borijo: Japonski urbanistični projekti iz 60. let

10. 9.—13. 10. 2013

Muzej za arhitekturo in oblikovanje gosti razstavo japonskih urbanističnih projektov iz 60. let. Razstavo bo v torek, 10. septembra, ob 20. uri odprl veleposlanik Japonske v Sloveniji, nj. eksc. gospod Shigemi Jomori. Pred uradnim odprtjem vas ob 19. uri vljudno vabimo na uvodno predavanje v razstavo, ki ga bo pripravila dr. Lucija Ažman Momirski, izredna profesorica na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo.

Razstava ponuja svež pogled na zamisli o mestu, ki so jih razvili japonski arhitekti v 60. letih 20. stoletja, ko je Japonska na področju arhitekture doživela razcvet. Razstavljeni projekti so izjemno ambiciozni in naslavljajo številna vprašanja, povezana s hitro urbanizacijo, ki so ji bili na Japonskem priča v tem obdobju. Ne glede na to, da so nastali v relativnem kratkem obdobju in v dokaj zaprtem krogu arhitektov, so razstavljeni projekti zelo različni, kar kaže na mnoge izzive in vprašanja, s katerimi so se srečevali ob naraščajoči urbanizaciji.

Razstavljeni projekti so nenavadni in jih lahko razumemo kot del širšega iskanja nove vizije mesta, ki predstavlja odmik od arhitekturnega obdobja, za katerega je bila značilna gradnja vizualno podobnih stavb na različnih lokacijah v svetu. Kljub svoji radikalnosti so ti projekti primerljivi z načrti, ki so v istem obdobju nastali drugje, kar pomeni, da so se z izzivi hitre urbanizacije kot rezultatom modernizacije soočale tudi druge države.

Razstava naslavlja ključna vprašanja in izzive, ki jih prinaša urbanizacija, in je kljub osredotočenosti na Tokio kot največje svetovno urbano središče aktualna tudi za realnost države, v kateri je postavljena. Razdeljena je na štiri sklope; prvi se osredotoča na zgodovino idealnega mesta, drugi obravnava japonske urbanistične projekte, tretji sklop primerja različna svetovna mesta, ki so nastajala v 60. letih, četrti del pa se ukvarja s problematiko mest v današnjem času s poudarkom na Tokiu.

V obliki krajših tekstov, fotografij, knjig in drugega gradiva bodo ob razstavi predstavljene povezave med slovenskimi in japonskimi arhitekti. Razstavljen bo natečajni projekt za novo središče Skopja arhitekta prof. Edvarda Ravnikarja in njegov odziv na druge natečajne rešitve. Slovenski arhitekti so se med seboj obveščali, nekateri so v tujini istočasno z japonski arhitekti delali ali na Japonskem bivali. Prikazana bo tudi fotografija z zabave, na kateri sta japonski arhitekt Junzo Sakakura in Plečnikov diplomant Milan Sever, kasnejši profesor na Oddelku za arhitekturo Tehnične fakultete v Ljubljani, ki sta oba hkrati leta 1933-34 risala pri arhitektu Le Corbusieru v Parizu.

Gostovanje razstave v Sloveniji sta podprla Japonska fundacija in Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji.

 

Otvoritev

Predavanje:
torek, 10. 9. ob 19.00.
Otvoritev: ob 20.00.

 

Informacije

T: 01 5484 274/270
E: infobio@mao.si

Voden ogled
29.9. ob 11.00dr. Peter Šenk

 

Organizacija

Kustos razstave:
Naohiko Hino

Japonska fundacija
Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji
MAO

Deli
Skip to content