Silent Revolutions na Dutch Design Week

22. 10.—30. 10. 2011

Silent Revolutions na Dutch Design Week

22. 10.—30. 10. 2011

Po uspešni premieri na London Design Festival 2011 se mednarodna predstavitev razstave Silent Revolutions: Sodobno oblikovanje v Sloveniji nadaljuje. Od 22. do 30. oktobra bo razstava gostovala v Eindhovnu na deseti izvedbi Dutch Design Week 2011, pomembnem mednarodnem  oblikovalskem dogodku z več kot 300 oblikovalskimi projekti in 150.000 obiskovalci. Otvoritev razstave bo v torek, 25. oktobra 2011, ob 19. uri v Zona Ventosa/Temporary Art Centre, razstavo pa bo odprl veleposlanik Republike Slovenije njegova ekscelenca gospod Leon Marc. Častni gost bo Hans Ibelings, urednik A10 New European Architecture.

Predstavitev oblikovalcev in podjetij na razstavi >>

Razstava je bila v Londonu dobro sprejeta in obiskana, saj si jo je v času štirih dni ogledalo okoli 9.200 obiskovalcev iz Velike Britanije, Kanade, Japonske, Južne Koreje, Madžarske, Italije, Kitajske, ZDA, Tajvana, Litve, Belgije, Nizozemske, Francije, Danske, Srbije, Španije, Irske in drugod. Razstava je prejela povabila za predstavitve in sodelovanja s tujimi organizacijami in pozitivne odzive obiskovalcev in strokovnjakov, med drugimi tudi iz Victoria&Albert Museum, Design Museum, Paris Design Week, Belgrade Design Week, ICFF New York in Lighthouse, Škotska. Direktor Tent London Jimmy MacDonald pa je izjavil, da je bila razstava vrhunska pridobitev za Tent London.

Slovensko sodobno oblikovanje je bilo deležno pozornosti mednarodne strokovne javnosti tudi s predstavitvijo Nike Zupanc ob uglednih imenih iz sveta oblikovanja na Superbrands London. Na povabilo ene najuglednejših oblikovalskih revije Blueprint smo v okviru programa 100% Design London skupaj z organizatorji 100% Norway in 100% France sodelovali na okrogli mizi o vlogi nove generacije oblikovalcev. Razstavo Silent Revolutions in sodobno slovensko oblikovanje so tam uspešno zastopali Gigodesign. K večji pozornosti javnosti je pripomogla uvrstitev v neodvisni uredniški izbor revije ICON – Icon Design Trail, v katerem so predstavljeni le najbolj zanimivi dogodki v času festivala.

Razstava, ki prinaša več kot petindvajset izbranih del, je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. S prepletanjem gospodarstva in kulture ter aktivnim sodelovanjem vladnih institucij na področju kreativnih industrij želimo promovirati vrhunske slovenske proizvode in podjetja ter povečati prepoznavnost Slovenije skozi industrijsko oblikovanje. Kot pravi kustosinja razstave Maja Vardjan »drugi vidik “revolucije”, ki ga izpostavlja naslov, opozarja na dejstvo, da kar nekaj razstavljenih izdelkov s prelomnimi inovacijami postavlja nove standarde v svetovnem merilu.« Projekt je zagotovo šele na začetku svoje poti in kot menita Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, in Tatjana Fink, glavna direktorica Trima, lahko takšni dogodki odločilno prispevajo k dvigu prepoznavnosti vseh sodelujočih kot tudi k oblikovanju podobe Slovenije kot države, ki si zasluži svoje mesto na svetovnem zemljevidu industrijskega oblikovanja. Kljub vsemu pa se je potrebno zavedati, da je to le prvi v nizu korakov, ki jih bo potrebno narediti skupaj, da bo Slovenija postala mednarodno prepoznavna. Na pomen kontinuirane promocije in dolgoročnega sodelovanja na tem področju je opozoril tudi Miha Klinar, industrijski oblikovalec in soustanovitelj oblikovalskega podjetja Gigodesign.

Po prvi predstavitvi v Londonu in sedaj na Dutch Design Week v Eindhovnu bo na ogled tudi v pomembnejših evropskih središčih, med drugimi v Milanu in Helsinkih. In kot poudarja Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar »V skladu s pričakovanji slovenskih podjetij si bo Ministrstvo za zunanje zadeve prizadevalo, da bo celoten projekt promocije industrijskega oblikovanja za razvoj in večanje prepoznavnosti slovenskega gospodarstva zaživel tudi dolgoročno«.

Nekaj izjav sodelujočih na razstavi in obiskovalcev>>

         

 

 

Otvoritev

Torek, 25. oktober, ob 19.uri

 

 

Lokacija

Zona Ventosa / Temporary Art Centre, Eindhoven, Nizozemska

 

 

Odprto

22.–30. oktober 2011
11.00-21.00

 

 

Vstopnina

Brezplačno

 

 

Informacije

MAO, pika.leban@mao.si, T: 00386 1 5484 280/74

Fotografije z otvoritve razstave

 

 

Organizacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Kustos: Maja Vardjan

Koordinatorji
Ministrstvo za kulturo RS
Ministrstvo za zunanje zadeve RS
Ministrstvo za gospodarstvo RS
Javna agencija  RS za podjetništvo in tuje investicije
Urad vlade RS za komuniciranje

 

Deli
Skip to content