Oblikovanje republike: Arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991–2011

30. 6.—20. 11. 2011

Oblikovanje republike: Arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991–2011

30. 6.—20. 11. 2011

Muzej za arhitekturo in oblikovanje bo dvajseti rojstni dan Slovenije praznoval s projektom Oblikovanje republike. Razstava, katalog in kratki arhitekturni filmi, ki bodo predstavljeni zadnji dan v juniju, predstavljajo ustvarjalen in v prihodnost zazrt prispevek k praznovanju dvajsetletnice slovenske samostojnosti. Namen razstave je na izbranih delih s primerjavo izvirnih idej ter današnjega stanja preveriti učinkovitost arhitekturnih in oblikovalskih odgovorov na nove pogoje in jih pospremiti s fotografskimi pristopi tega časa. Hitra bilanca arhitekture, oblikovanja in fotografije bo prikazala presežke in dobre naložbe, pa tudi opozorila na minuse in primanjkljaje preteklih dveh desetletij ter obenem odprla vprašanja za prihodnost.

Oblikovanje republike
Preobrazba, ki se je pred dvajsetimi leti pričela s političnimi, družbenimi in gospodarskimi spremembami, je bila velika in je posegla v skoraj vse sfere našega življenja. Osamosvojitev Slovenije danes vidimo kot kontroverzno prelomnico, ob kateri se je po eni strani sprostila ustvarjalna energija in so se odprle nove ustvarjalne možnosti za arhitekturo, oblikovanje in druge kreativne prakse. Po drugi strani sta se obe disciplini znašli v novih razmerah, ki terjajo proaktiven odnos do sredstev, naročnikov, praktičnih potreb, razpoložljivega znanja in naključnih okoliščin. Na prvi pogled se zdi, da so bile naloge arhitekture in oblikovanja v tem času usmerjene zgolj v povečevanje življenjskega udobja, ki je bilo ljudem nedostopno v obdobju socializma. Arhitekti in oblikovalci so poudarjeno postavljeni v vlogo ponudnikov storitev, ki morajo biti poceni, hitre in imeti takojšnje učinke. V razmerah, ko je vse odprto, ko so skupni cilji minimalizirani in kratkoročni, ustvarjalni posamezniki inovacije in nove pristope skušajo uveljaviti skozi vsak majhen projekt. Če pogledamo dvajset let nazaj se morda zdi, da Slovenija v tem času ni proizvedla ničesar zares velikega in prebojnega. Naših prvih 20 let pa je kljub temu zanimiva kompilacija projektov, s katerimi se je povečala mnogovrstnost pristopov in izdelkov, v katerih je opazno posamezniku prilagojeno oblikovanje in kjer prostor ter predmeti poudarjeno nastopajo kot generator človeških izkušenj in doživetij.
Razstavo je pod vodstvom Matevža Čelika postavila interdisciplinarna skupina kustosov. Arhitekturna dela na razstavi so izbrali Jeff Bickert, Petra Čeferin, Matevž Čelik, Tadej Glažar in Bogo Zupančič, oblikovalski del izbora so opravile Cvetka Požar, Špela Šubic, Maja Vardjan, za izbor fotografskih del pa je poskrbel Primož Lampič.

Knjiga

Ob razstavi bo MAO izdal knjigo z naslovom Oblikovanje republike: Arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991–2011. Teksti Matevža Čelika, dr. Primoža Lampiča, Cvetke Požar in Špele Šubic obravnavajo razvoj arhitekture, oblikovanja in fotografije v Sloveniji v preteklih dveh desetletjih. Izbor del na razstavi in v knjigi predstavlja primere prizadevanj za spremembe, ki se po mnenju kustosov v danem trenutku ponudili prave odgovore, se dotaknili ljudi  in jih danes ni mogoče spregledati.

Filmi o arhitekturi
Del razstave bodo kratki arhitekturni filmi o šestih različnih stavbah iz tega obdobja. Filmski projekt z naslovom Majhno in pametno – ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu je kuriral Jeff Bickert. Filme sta režirala Matjaž Ivanišin in Damjan Kozole iz producentske hiše Emotion film/Vertigo.

Avtorji na razstavi
Arhitektura: A.biro, Ambient, Bevk Perović arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, Nicholas Dodd, Enota, Peter Gabrijelčič, Tadej Glažar, Nande Korpnik, Jurij Kobe, Ana Kučan, Anton Lešnik, Viktor Markelj, Njirić+Njirić, Ofis arhitekti, Jože Peterkoč, Sadar+Vuga arhitekti, Scapelab in Bruto, Tomaž in Dušan Stupar, Martina Tepina, Arne Vehovar, Aleš Vodopivec, Maruša Zorec, Maša Živec.

Industrijsko oblikovanje
: Igor Akrapovič, Asobi, Bevk Perović arhitekti, Ivo Boscarol, Matevž Fortuna, Gigodesign,Tone Holbar, Jernej in Japec Jakopin, Jan Jagodič, Toni Kancilja, Robert Križnar, Franc Kuzma, Slavko Marcen, Nina Mihovec, Jure Miklavc, Rok Oblak, Oloop, Tanja Pak, Marko Pavlinec, Igor Rosa, Janez Smerdelj, Janez Suhadolc, Arne Vehovar, Žiga Volk, Nika Zupanc.

Vizualne komunikacije: Gsus Ajax/AJAX Studio, Ajdin Bašić, Boštjan Botas Kenda, Metka Dariš in Tomaž Perme, Gigodesign, Ilovarstritar, Miha Klinar, Tomato Košir, Nino Kovačević, Miljenko Licul, Luks Studio, Matevž Medja, Ermin  Međedović, Mitja Miklavčič, Ranko Novak, Novi Kolektivizem, Robert Žvokelj.

Fotografija: Uroš Abram, Uroš Acman, Dragan Arrigler, Goran Bertok, Primož Bizjak, Rajko Bizjak, Tomo Brejc, Branko Cvetkovič, Luka Dekleva, Eclipse, Boris Farič, Boris Gaberščik, Tomaž Gregorič, Dejan Habicht, Barbara Jakše Jeršič, Stane Jeršič, Stojan Kerbler, Damjan Kocjančič, Matej Košir, Borut Peterlin, Dušan Pirih Hup, Herman Pivk, Boštjan Pucelj, Bojan Radovič, Bojan Salaj, Jane Štravs, Aleksandra Vajd, Franci Virant, Janez Vlachy, Manja Zore, Blaž Zupančič, Antonio Živkovič.

Program MAO v letu 2011 podpirajo:
Ministrstvo za kulturo RS, Trimo, d. d., Impakta Les, d. o. o., Gorenje, d. d., Eclipse Print, d. o. o., Mladina, Ambient, Deloindom, Delo, Oris, Europlakat, Gem

Medijski pokrovitelj razstave Oblikovanje republike: Arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991-2011 je Deloindom+, nova revija o kulturi bivanja. Ta na 84 straneh predstavlja primere iz slovenskega okolja, obravnava poti do trajnostnega načina bivanja in je vodnik po svetu kakovostnega oblikovanja. Postanite naročniki Deloindoma+ in deležni boste posebne ugodnosti: plačate 5 številk, eno vam podarimo. Cena celoletne naročnine (6 številk) je 17, 50 EUR (redna cena 21 EUR). Naročniško razmerje sklenete na brezplačni številki 080 11 99 oziroma elektronskem naslovu narocnine@delo.si.

 

Otvoritev

Četrtek, 30. junij, ob 20. uri
Razstava je podaljšana do nedelje, 20.11.2011.

 

Odprto

Vodeni ogledi
8. 9. 2011 ob 18.00
11. 9. 2011 ob 11.00
22.9. 2011 ob 18.00
25.9.2011 ob 11.00
9.10.2011 ob 11.00
23.10.2011 ob 11.00
6.11.2011 ob 11.00
20.11.2011 ob 11.00

 

Vstopnina

Naročniki Dela imajo ob izkazanem potrdilu o naročnini brezplačen vstop na razstavo.

 

Informacije

MAO,

Skip to content