Silent Revolutions na Belgrade Design Week

4. 6.—9. 6. 2012

Silent Revolutions na Belgrade Design Week

4. 6.—9. 6. 2012

Po večkratnih uspešnih mednarodnih predstavitvah bo razstava sodobnega slovenskega oblikovanja na ogled v Beogradu v Srbiji v okviru Beograjskega oblikovalskega tedna. Razstava Silent Revolutions je izbor produkcije oblikovanja, ki je nastala v prvih dveh dinamičnih desetletjih obstoja mlade evropske države. Naslov projekta – Silent Revolutions – govori o državi z izjemno zgodovino oblikovanja, ki se (še) ni uveljavila kot vplivna oblikovalska velesila v širšem evropskem prostoru. »Tišina« v tej zgodbi je ključna gonilna sila koncepta razstave, v katerem je širok razpon nedavnih primerov oblikovanja postavljen v dialog s petimi zgodovinskimi, ikonskimi oblikovalskimi predmeti. Drugi element – pojem »revolucije« – pa govori o tem, da so nekateri predstavljeni izdelki in primeri oblikovanja s svojimi osupljivimi, drznimi inovacijami postavili nova, enkratna svetovna merila.

Razstava se ne osredotoča samo na odličnost posameznih izdelkov, temveč tudi na njihov položaj v širšem kontekstu sodobnega slovenskega oblikovanja. Ta kontekst se je zelo spremenil z razglasitvijo slovenske samostojnosti leta 1991 in nenadnim preskokom v tržno gospodarstvo in vsem, kar je to prineslo. Zato razstava ne predstavlja samo izjemnih izdelkov in oblikovalcev, temveč tudi naročnike, izdelovalce in podjetja, ki so imeli ključno vlogo pri uresničitvi teh projektov. Posebna pozornost je namenjena inovativnim pristopom, izjemnim strategijam, navdihujočim vizijam in novemu oblikovalskemu razmišljanju na današnjem nadvse spremenljivem gospodarskem zemljevidu. Z izborom so pod žaromete postavljeni pomembni izdelki velikih podjetij, ki so razvila svoje blagovne znamke in posebni predmeti iz omejenih serij, ki so jih izdelali sami oblikovalci. Razstava kot celota opozarja na izjemnega in raznolikega duha te dobe. Kljub različnim vzporednim pristopom v slovenskem oblikovanju se pojavljajo jasna posamezna poglavja večplastne zgodbe. Te pomembne, dinamične razlike so izpostavljene in poudarjene kot gonilna sila in skupni imenovalec sodobnega oblikovanja v Sloveniji.

Pred predstavitvami v Beogradu in Mariboru je bila razstava od septembra 2011 že uspešno predstavljena na London Design Festival v Veliki Britaniji, na Dutch Design Week v Eindhovnu na Nizozemskem in na Triennale di Milano v Italiji.

Predstavitev oblikovalcev in podjetij na razstavi >>

Oblikovalci na razstavi: Igor Akrapovič, Asobi, Bevk Perović arhitekti, Lara Bohinc, Ivo Boscarol, Gigodesign, Gorenje Design Studio, Jernej in Japec Jakopin, Leonora Jakovljević, Kabinet 01, Toni Kancilja, Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, Franc Kuzma, Studio Miklavc, Rok Oblak, Oloop, Tanja Pak, Marko Pavlinec, Janez Suhadolc, Arne Vehovar, Nika Zupanc
• Peter Florjančič, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Davorin Savnik, Marko Turk

Podjetja na razstavi: Akrapovič, Alpina, Lara Bohinc, Elan, Glesia, Gorenje, Imas, Intra lighting, Kuzma, La Femme et la Maison by Nika Zupanc, Leonora Mark – ave femina, Pipistrel, Seaway Group, Stol & Stol, Trimo, Vertigo Bird, Zilio Aldo & C. sas
• Iskra, Imgrad, Stol Kamnik, Elektroakustični laboratorij (EAL)

 

 

 

Otvoritev

Sreda, 6. junij, ob 20.00

 

 

Lokacija

Nacionalna knjižnica Srbije, Skerliceva 1, Beograd, Srbija

 

 

Informacije

www.silentrevolutions.si

 

 

Organizacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Kustos: Maja Vardjan

Koordinatorji

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS
Ministrstvo za zunanje zadeve RS
Ministrstvo za gospodarstvo RS
Javna agencija  RS za podjetništvo in tuje investicije
Urad vlade RS za komuniciranje

 

Deli
Skip to content