Riegler Riewe: Globina površine

7. 4.—8. 5. 2011

Riegler Riewe: Globina površine

7. 4.—8. 5. 2011

Razstava “Globina površine” je prva večja slovenska predstavitev arhitektov Riegler Riewe, arhitekturne prakse, ki že nekaj let ni le ena najbolj prodornih v sosednji Avstriji, temveč tudi v Evropi. Z bazo v Gradcu in Kölnu se Florian Riegler in Roger Riewe preizkušata na projektih v različnih srednje evropskih državah od Italije in Švice do Nemčije in Poljske. Med najpomembnejšimi projekti, ki bodo predstavljeni na razstavi, so letališče v Gradcu, glavna železniška postaja v Innsbrucku, Informacijski in elektrotehnični inštitut Tehnične univerze v Gradcu ter Šlezijski muzej v Katowicah.

Prostorske probleme v svojih projektih Riegler in Riewe rešujeta na rafiniran in obenem praktičen način. Zgradbe, ki jih načrtujeta, so obenem robustne in prefinjene. Takšna arhitektura je posledica prizadevanj, da bi ustvarjeni prostori učinkovito služili namenu in trajali, obenem pa bi bili vanje vgrajeni najinovativnejši tehnološki koncepti. Odziva se na okolje in kulturne sedimente družbe. Ob tem se arhitekta odpovedujeta avtorskemu izrazu kot gonilu načrtovalskega procesa v arhitekturi.

Od ustanovitve leta 1987 je bil pristop pisarne Riegler Riewe vedno bolj osredotočen na proces kot na proizvod; usmerjalo ga je prepričanje, da dobro zamišljeni in uporabni arhitekturni koncepti, omejeni na bistvo, olajšajo gospodarno in nevsiljivo realizacijo. Riegler Riewe še posebej zanimajo konfrontacije in medsebojni odnosi v sociološko-kulturnem pristopu k arhitekturi in urbanističnemu načrtovanju. Zanje imajo na tem eksperimentalnem področju arhitekturno-konceptualne strategije vsekakor prednost pred formalnimi oziri.

Na razstavi je na ogled 16 projektov, 16 del avstrijske arhitekturne prakse Riegler Riewe, nekaj zgrajenih, nekaj nezgrajenih, nekaj v teku. Projekti ne bodo prikazani na klasičen način, z uporabo modelov in risb, temveč bodo predstavljeni kot “izkopani” tlorisi in prerezi, ki poenotijo sorazmerje projektov in njihovo zaznavo – obiskovalcu ponujajo”archaeološki” pristop, ki meri na njegovo domišljijo. Digitalni okvirji, vgrajeni v razstavne panoje, nudijo dodatno informacijo. Razstava “Globina površine – Riegler Riewe” je bila prvič prikazana leta 2007 v Barceloni. Leta 2008 je bila razstava prikazana v Katowicah na Poljskem, v letu 2009 v Berlinu in v Gradcu.

 

Otvoritev

Četrtek, 7. aprila 2011, ob 19. uri

 

Odprto

7. april–8. maj 2011,
od torka do nedelje od 10. do 18. ure

 

Vstopnina

Odrasli: 3,00 €; šolska mladina, študentje, upokojenci: 1,5 €; predšolska mladina, invalidi, brezposelni, spremljevalci, novinarji: brezplačno

 

Informacije

mao@mao.si, T: + 386 (0)1 5484 280

Voden ogled: Andrej Hrausky
4.5.2011 ob 17.00

Deli
Skip to content