Republika 2.0

20. 6.—4. 8. 2019

Republika 2.0

20. 6.—4. 8. 2019

Republika 2.0 je poskus oblikovalskega odgovora na precep, v katerem se je znašla sodobna država, ki je razpeta med silnice pospešene globalizacije, tehnološkega napredka, ekoloških groženj in novega vala migracij.

Starajoča se demografska struktura zahodnega sveta naznanja novo krizo in meddržavno tekmovanje za državljane in delovno silo. Državljani se vse bolj spreminjajo v uporabnike, državo pa vedno bolj dojemajo kot le še enega izmed ponudnikov storitev na trgu, ki mu konkurira vedno večje število tehnoloških velikanov (Google, Facebook …).

Sodobna država je tako postavljena v položaj, kjer je primorana svoje storitve upravljati kot pravi tehnološki start-up. Razvijanje sistema javnega zdravstva, šolskega sistema ali načrtovanje novih cest kar naenkrat ni dovolj. Država mora načrtovati tudi uporabnikom prijazne aplikacije in igrificirane državljanske storitve. Nekatere države, kot sta Estonija in Kanada, so se tega s sistemom e-državljanstva že lotile.

Projekt Republika 2.0 bo državo razstavil na prototipe storitev države z novo vizijo: postati vitka, tehnološko napredna zmagovalka globalne tekme za državljane. V skladu s temi usmeritvami bomo na novo načrtovali ključna stičišča, kjer se državljani srečajo z državo: pri »sklenitvi« državljanstva, volitvah, čakalnih vrstah v zdravstvu in na številnih drugih področjih.

Republika 2.0 bo obiskovalcem omogočila, da skozi šest interaktivnih zaslonov izkusijo državo, ki postavlja tehnološke, oblikovalske in komunikacijske trende. Sami se bodo morali odločiti, ali je to država, ki si jo tudi želijo.

Avtorji: Ljudje

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno 

Deli
Skip to content