Janja Videc: Witches sisterhood

14. 8.—29. 9. 2019

Janja Videc: Witches sisterhood

14. 8.—29. 9. 2019

Vabljeni na premierno predstavitev ekološke blagovne znamke Witches sisterhood, ki v ospredje postavlja starodavno arhetipsko dušo čarovnice v preobleki sodobne ženske, ki težko ubeži hitremu tempu sodobnega življenja, lahko pa skozi dnevne rituale poišče kotiček samo zase, v katerem se ustavi in obnovi svoje moči. 

Oblačilo služi kot opomnik za dnevni ritual in opomin, kaj je zares pomembno. Poudarek je na materialih, na zgodbi, na pozitivnem odnosu do telesa, na tem, kje in kako oblačila nastajajo in kakšne občutke vzbujajo v nas.
 
Vizualna umetnica Agnes Momirski je v sodelovanju z Janjo Videc pripravila meditacijsko-glasbeni video, ki bo spremljal razstavo. 
 
V četrtek, 29. avgusta, bo Agnes Momirski vodila Cacao New Moon Ritual. V času prazne lune v avgustu se bodo obiskovalci v intimnem zdravilnem ozračju in udobnem okolju lahko sprostili in se potopili v ritem, ritualno zavest in notranji jaz, ženske arhetipe, magično razmišljanje in si predstavljali, kako prihodnost prinese ekstatično intuitivno bivanje ter življenje v sozvočju z luninimi cikli.

 
Aprila 2017 je bila v okviru Ljubljanskega tedna mode na Ljubljanskem gradu predstavljena kolekcija Taura, ki je črpala navdih iz kulturne dediščine naših poganskih prednikov. Nagovarjala je arhetip čarovnice. Na hrbtnem delu plašča iz džinsa se je v kolekciji Janje Videc prvič pojavil napis: »We are the granddaughters of the witches you weren’t able to burn«, kar je vodilo k prvi zbirki majic s tem sporočilom, izdelanih iz ekološkega bombaža. 
 
Zgodba od takrat naprej živi in nagovarja številne ženske, ki jih pritegne arhetip čarovnice. Vse od poletja 2017 nastajajo nove zbirke majic in na tej točki je gibanje preseglo etiketiranje kot zgolj ena izmed kreacij oblikovalke Janje Videc. Pod znamko Witches Sisterhood bodo prvič zadihale kot samostojen projekt, premierno predstavljen v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).
 
Obujanje sestrstva med ženskami
Moč arhetipa čarovnice marsikatero žensko prestraši prav zaradi vcepljenih prepričanj družbe, zaradi katerih smo izgubile stik s svojo avtentično naravo in nas je posledično strah vsega neukročenega in drugačnega. Strah nas je svoje lastne senčne strani, zato se je izogibamo in jo tlačimo.
 
Skozi zgodovino smo bile naučene, da nimamo svobodne volje v odnosu do lastnega telesa kot tudi ne do lastne psihe. Živimo v času, ko lahko zdravilno moč čarovnice znova odklenemo, obnovimo sestrstvo in vzamemo svojo moč nazaj.
 
Slow fashion za kakovost, ki traja
V slovenskem (modnem) prostoru primanjkuje razumevanja širšega koncepta nastanka določene kreacije, prehitro se zadovoljimo zgolj z zunanjo formo, zaradi hitrega in instantnega tempa življenja ni več časa za iskanje globin.
 
Janja Videc pri svojem delu išče drugačen pristop, tako imenovani slow fashion pristop, kjer je poudarek na izdelavi, na materialih, na zgodbi, na tem, kje in kako nastanejo oblačila in kakšne občutke vzbujajo v nas.
 
Instagram: @janjavidec

 

 

Lokacija

MAO, Rusjanov trg 7, Ljubljana

Ne zamudite:

Agnes Momirski: New Moon Cacao Ritual ob razstavi Witches Sisterhood

Deli
Skip to content