Kinotopologija: Ecce Canis

16. 9.—3. 10. 2014

Kinotopologija: Ecce Canis

16. 9.—3. 10. 2014

Maja Smrekar, avtorica opusa KINOTOPOLOGIJA, se predstavlja z interaktivno instalacijo, katere fokus temelji na biotehnoloških dokazih za istovetnost delovanja serotoninskih receptorjev v možganskih sinapsah psa in človeka. Postavitev razstave KINOTOPOLOGIJA: Ecce canis obiskovalcem omogoča, da izkušajo vonj serotonina, ki je v celotni poetiki projekta ključni element za razumevanja medvrstne komunikacije prek čutila za voh. Je zanimiva senzorična izkušnja in zato učinkovita vstopna raven občinstva za preizpraševanje človeškega odnosa do vonja in bivajočega, ki vonj uporablja v vsej njegovi raznolikosti in nabitosti z znakovnimi in simbolnimi pomeni.

Fokus interaktivne instalacije Maje Smrekar temelji na biotehnoloških dokazih za istovetnost delovanja serotoninskih receptorjev v možganskih sinapsah psa in človeka. Postavitev obiskovalcem omogoča, da izkušajo vonj serotonina, ki je v celotni poetiki projekta ključni element za razumevanje medvrstne komunikacije prek čutila za voh. V interakciji se praviloma izkaže, v kako zelo optocentrično razviti družbi živimo in kako slabo razvit čut za voh imamo ljudje; to je posledica razvoja kulture, katere predispozicije temeljijo na jeziku – verbalnih/zvočnih in predvsem vizualnih komunikacijah, medtem ko je primarno sporazumevanje skozi vonj ostalo imperativ pri psih. Kljub temu nam uspe vzpostaviti močno vzajemno čustveno sinergijo, kar je osrednja fenomenologija avtorskega opusa Kinotopologija. Senzorična izkušnja je zato učinkovita vstopna raven občinstva za preizpraševanje človeškega odnosa do vonja in bivajočega, ki vonj uporablja v vsej njegovi raznolikosti in nabitosti z znakovnimi in simbolnimi pomeni.

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo. Projekt je vključen v inkubacijski modul projekta KiiCS – Knowledge Incubation in Innovation and Creation for Science (Zbiranje znanja in spodbujanje kreativnosti in inovativnosti za znanost), ki je podprt z donacijo Evropske komisije, 7. okvirnega programa.

 

Lokacija

Galerija Kapelica
Kersnikova 4
Ljubljana

 

Odprto

Ponedeljek–petek: 12.00–20.00

 

Organizacija

Maja Smrekar in Galerija Kapelica.

Razstava je del spremljevalnega programa BIO 50: ZDAJ.

 

Povezava
http://bio.si/sl/program/razstave/8/kinotopologija-ecce-canis/

Deli
Skip to content