Fragmenti pretrganega časa

14. 4.—15. 5. 2016

Fragmenti pretrganega časa

14. 4.—15. 5. 2016

Neizvedeni projekti turistične arhitekture

Gostovanje razstave Državnega arhiva Reka v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije avtoric Jasenke Kranjčević in Mirjane Kos.

Razstava zajema arhitekturne načrte (originale in reprodukcije) turističnih objektov v Kvarnerju (s poudarkom na Opatiji) različnih dunajskih arhitektov in njihovih arhitekturnih birojev.  Na njej so predstavljene originalne risbe turističnih objektov (največkrat hotelov) iz konca 19. in zač. 20. stol., ki so jih načrtovali Dunajski arhitekti, v glavnini za območje Kvarnerja, nekaj primerov pa tudi za obalo Dalmacije.

Ti projekti turistične arhitekture in infrastrukture, na žalost kljub vsej svoji lepoti nikoli niso bili izvedeni zaradi različnih razlogov, bodisi finančnih bodisi zaradi zasuka zgodovinskih dogodkov.

Večino eksponatov hrani Državni arhiv Reka. Razstava je bila v prvi verziji postavljena v Državnem arhivu Rijeka (jeseni 2013), zatem pa se je selila v druge državne arhive v Dalmaciji (kajti originalna postavitev razstave je zajela tudi neke eksponete iz drugih državnih arhivov v Dalmaciji). Spremlja jo razstavni katalog z istim naslovom. V času trajanja razstave bosta organizirani tudi gostojoči predavanji avtorice razstave Mirjane Kos (Hrvatski Muzej turizma, Opatija) in raziskovalke na Univerzi na Primorskem dr. Petre Kavrečič.

 

Otvoritev

Utrinki iz dogodka

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2
 

Voden ogled

18.5.: Goran Crnković

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 5484 80/74

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Organizacija

Državni arhiv Reka
Institut za turizam
Arhiv republike Slovenije
MAO
 

Deli
Skip to content