Bienale (industrijskega) oblikovanja skozi petdeset let

18. 9.—7. 12. 2014

Bienale (industrijskega) oblikovanja skozi petdeset let

18. 9.—7. 12. 2014

Poleg glavne razstave BIO 50, poimenovane 3, 2, 1 … TEST, smo pripravili tudi retrospektivno razstavo Bienale (industrijskega) oblikovanja skozi petdeset let, ki bo na ogled v Galeriji Jakopič. Razstava črpa iz bogate zbirke nagrajenih del na bienalih in dokumentacije.

Bienale industrijskega oblikovanja je bil uradno ustanovljen v jeseni leta 1963 na pobudo Mestnega sveta Ljubljane, Gospodarske zbornice SRS in strokovnih društev kot dvoletna primerjalna razstava jugoslovanskih in tujih dosežkov industrijskega oblikovanja. V šestdesetih letih je bil ob milanskem trienalu eden najpomembnejših oblikovalskih dogodkov v evropskem prostoru in tudi prvi tovrstni bienale na svetu. Množično so se ga udeleževali oblikovalci tako iz zahodno- kot tudi vzhodnoevropskih držav.

Namen bienala je bil spodbuditi in pospešiti razvoj jugoslovanske industrijske proizvodnje in oblikovanja, vplivati na menjavo dobro oblikovanih industrijskih predmetov v domači in mednarodni trgovini ter dvigniti splošno raven okusa in zahtev uporabnikov z vzgojo in vsestransko informiranostjo. BIO je več kot štirideset let temeljil na konceptu, ki so ga zastavili ob prvi bienalni razstavi (BIO 1, 1964), ko so dela razvrstili po kategorijah: Pohištvo, Svetila, Tekstil, Gostinsko-gospodinjska oprema in naprave, Optični predmeti, Elektrotehnični stroji in telekomunikacijski aparati, Stroji, industrijski izdelki strojne industrije, Športna oprema, Igrače, Arhitektonski detajli, Prometna sredstva, Embalaža in Vizualne komunikacije. Skozi kategorije, ki so jih razpisovali, je BIO obravnaval (industrijsko) oblikovane izdelke iz vsakdanjega, javnega, delovnega in bivanjskega okolja, katerih pomen in izpostavljenost sta se v različnih časovnih obdobjih spreminjala.

Že na prvi razstavi so organizatorji s postavitvijo del po področjih, ne glede na državo, iz katere so prihajala, pokazali, da želijo ustvariti situacije vzporejanja in soodnosnosti med razstavljenimi izdelki oziroma izpostaviti primerjalni značaj razstave. Razstava je imela tudi tekmovalni značaj. Mednarodna žirija je podeljevala nagrade: zlate medalje za najboljši izdelek, častne pohvale in nagrade za najboljše zasnove (kar so uvedli z BIO 4, 1971).

Na BIO 1 so lahko sodelovali proizvajalci in ustvarjalci, ki so se sami prijavili ali so bili k sodelovanju povabljeni. Z BIO 2 (1966) pa vse do BIO 21 (2008) so, ob priporočilu oblikovalskih združenj, razstave temeljile na nacionalnih selekcijah, ki so jih za posamezne države udeleženke pripravila nacionalna oblikovalska združenja.

Koncept bienala se je začel postopno spreminjati konec prvega desetletja 21. stoletja. Z BIO 21 (2008) so bile odpravljene nacionalne selekcije, možnost prijave je bila odprta za vse. Vsa prijavljena dela je pregledala mednarodna izbirna komisija, kot vselej pa je mednarodna žirija podelila nagrade. Leta 2011 je bil Bienale Industrijskega oblikovanja preimenovan v Bienale oblikovanja. BIO 23 (2012) je bil prvi kurirani bienale, s temo Razmerja v oblikovanju.

 

 

Lokacija

Galerija Jakopič

 

Odprto

torek-nedelja
10.00-18.00

 

Informacije

www.bio.si

 

Organizacija

MAO

 

Povezava
http://bio.si/sl/teme/bio-skozi-cas/prispevek/453/bienale-industrijskega-oblikovanja-skozi-50-let-v-galeriji-jakopic/

Deli
Skip to content