Arhitektura za zdravje

20. 12. 2017—31. 1. 2018

Arhitektura za zdravje

20. 12. 2017—31. 1. 2018

»Obisk zdravnika je vedno neprijeten. Ne le da se slabo počutim in me skrbi za zdravje, še tiste temačne čakalnice, hladne klopi kričečih barv in rivalske čakalne vrste … Počutim se, kot da tam še bolj zbolim.«

Človekovo psihofizično stanje je ob sprejemu v bolnišnico zelo občutljivo in v takšnem okolju telo deluje popolnoma drugače, kot bi ob obisku iste ustanove delovalo telo zdravega človeka. V stanju bolezni se dojemljivost in občutljivost za dražljaje iz okolice še povečata, zato sta videz in ambient bolnišnice izrednega pomena. V tej skrbi za človeški faktor v prostoru bolnišnice se arhitekturna stroka sreča z zdravstveno.

Arhitektura lahko s premišljeno zasnovo, v kateri lahko nato zdravstveni delavci učinkovito zdravijo, pozitivno vpliva na počutje obiskovalca, bolnika in zaposlenega. Razstava predstavlja blagodejne učinke arhitekture na posameznika v Splošni bolnišnici Izola in se osredotoča na del bolnišnice, ki je bil izdelan po načrtih arhitekta Stanka Kristla. V avli, pred specialističnimi ambulantami in v hospitalnem bloku bodo urejeni trije prijetni kotički, kjer si bo mogoče ogledati vizijo razvoja bolnišnice Izola in s pomočjo razlage pojma arhitektura za zdravje tudi razumeti, na kakšne načine lahko arhitektura blagodejno vpliva na počutje človeka.

Avtor razstave: Rok Hočevar, mag. inž. arh.

Razstava je del spremljevalnega programa razstave Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor.

 

Lokacija

Splošna bolnišnica Izola – avla
Polje 40
6310 Izola

 

Vstopnina

brezplačno

Deli
Skip to content