Novica

Publikacija Edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja je prejemnica prestižne nagrade

05. 04. 2022

Novica

Publikacija Edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja je prejemnica prestižne nagrade

05. 04. 2022

Publikacija Edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja je prejemnica prestižne nagrade v kategoriji publikacij na 44. Salonu arhitekture v Beogradu

 

Kakšno naj bo izobraževanje arhitektov danes?

 

Ponosno sporočamo, da je v kategoriji publikacij letošnjo nagrado Salona arhitekture v Beogradu, tako za uredniški kot za vizualni koncept, prejela knjižna izdaja Edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja, ki sta jo v sozaložništvu izdala Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Publikacijo sta uredila Boštjan Vuga in Danica Sretenović, uredniška svetovalka je bila Maja Vardjan, oblikoval jo je Nejc Prah v sodelovanju s Klemenom Ilovarjem, pomočnik urednikov je bil Tomaž Štoka.

Nagrada ima v strokovnih krogih veliko težo, je namreč najpomembnejša nagrada, ki jo za arhitekturno delovanje podeljujejo v Srbiji.

Salon arhitekture v Beogradu je najpomembnejši srbski letni festival na področju sodobne arhitekture, ki ga od leta 1974 neprekinjeno organizira Muzej primenjene umetnosti (Muzej uporabne umetnosti) v Beogradu; beograjski salon z gostovanjem avtorjev z mednarodnega prizorišča in iz regije ponuja celovit presek arhitekturne produkcije na nacionalni ravni. V tekmovalnem delu programa v okviru različnih kategorij podelijo nagrade, priznanja in pohvale, podeljena pa je tudi glavna nagrada salona – grand prix.

Razstava, ki izstopa iz muzejske postavitve in vstopa v dinamični družbeni kontekst izobraževanja

Nagrajena publikacija Edu.arh predstavlja prenos razstave v tiskano obliko, s čimer informacija, ki jo je podala razstava, izstopa iz muzejske postavitve in vstopa v dinamični družbeni kontekst učenja sodobnih principov v arhitekturi. Danica Sretenović: »Nagrada za publikacijo Edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja je priznanje za željo po (univerzalni) fakulteti, ki vedno znova odpira polja arhitekture, za muzej, ki omogoča in opolnomoča prebojne prakse, ter za projekt, ki je v dveh letih intenzivnega sodelovanja generacij dokazal, da so preobrati mogoči in da je za arhitekturno delovanje zmožnost intervencije v kontekst ključna. Prav to je prepoznala in podprla žirija 44. Salona arhitekture, ki se imenuje Zaokret (Preobrat).«

Zasnova in struktura publikacije sledita strukturi razstave, ki je utemeljena na prehajanju med različnimi mediji in nosilci sporočila: besedilom, fotografijo in risbo; ta se iz 3D razstavne perspektive seli v tradicionalni 2D knjižni okvir ter s pomočjo roke arhitekta nazaj v 3D arhitekturno produkcijo. Danes se slojevitost arhitekturnega poklica povečuje, arhitekti se morajo kritično odzivati na dogajanja v sodobnem okolju, ga aktivno oblikovati in ustvarjati pogoje za nove realnosti. Kakšen naj bo torej profil bodočega arhitekta? Ali lahko s pregledom arhitekturnega izobraževanja v Sloveniji v preteklosti in danes vzpostavimo smernice, kam se slednje lahko razvija v prihodnosti?

Edu.arh oblikuje odnos do prebojnih praks v arhitekturi in delovanju v kontekstu aktualnih družbenih, gospodarskih in podnebnih izzivov, ki ostajajo v središču mednarodne pozornosti.

 

Knjiga je naprodaj na spletni strani in v trgovini MAO!

 

Deli
Skip to content