Novica

Poziv k sodelovanju BIO 27: Supervernakularno – oblikovanje za regenerativno prihodnost

27. 09. 2021

Novica

Poziv k sodelovanju BIO 27: Supervernakularno – oblikovanje za regenerativno prihodnost

27. 09. 2021

Poziv k sodelovanju: Supervernakularno – oblikovanje za regenerativno prihodnost

24. september–25. oktober 2021
Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost objavlja poziv k sodelovanju na 27. bienalu oblikovanja, ki bo potekal pod naslovom Supervernakularno pod kuratorstvom Jane Withers, ene vodilnih angleških kustosinj, publicistk in svetovalk na področju oblikovanja.

CELOTEN POZIV BIO 27 >>

Globalizacija in izkoriščanje planeta zaradi vse večjega dobička sta povzročila podnebno krizo in pospešila neravnovesje med človekom in naravo. Supervernakularno, tema bio 27, raziskuje ambiciozno in vse številčnejše gibanje, ki se navdihuje v vernakularni in avtohtoni arhitekturi ter oblikovalskih tradicijah z vsega sveta, na podlagi katerih ustvarja radikalno vizijo prožnejše in odzivnejše prihodnosti.

Nova dela, ki se odzivajo na lokalne potrebe in kontekste
K sodelovanju pri produkcijski platformi Supervernakularno vabimo lokalne oblikovalce ter oblikovalske in interdisciplinarne kolektive, ki bodo skozi študije izbranih primerov v sodelovanju z uglednimi strokovnjaki in oblikovalci nadgradili ponujene tematske sklope ter tako ustvarili nova dela, ki se odzivajo na lokalne potrebe in kontekste ter črpajo iz lokalnih razmer, virov in materialov.

Rezultati produkcijske platforme bodo predstavljeni v okviru osrednje razstave Supervernakularno: Oblikovanje za regenerativno prihodnost, ki se bo odvijala med 26. 5. in 29. 9. 2022 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Ob oblikovalskih projektih z različnih koncev sveta se bodo na razstavi obiskovalci seznanili s potenciali, ki jih ima vernakularni pristop pri reševanju regionalnih in globalnih podnebnih problemov v primerjavi z drugimi sodobnimi pristopi.

Koga vabimo k sodelovanju?
Iščemo tako uveljavljene kolektive kot tudi novooblikovane projektne skupine iz Slovenije, ki bodo imeli možnost sodelovati pri eni od treh tematskih sklopov produkcijske platforme. Bio 27 nadgrajuje strategijo bienala, ki želi premisliti in poglobiti raziskovanje prihodnosti ter okrepiti lokalni domet.

Projektni tematski sklopi

Siti z žiti                     
Večdisciplinarna skupina bo ustvarila kuharsko knjigo o svetu žitaric, ki bo pozabljena žita znova postavila na prehranski zemljevid. Raziskala bo bogato kulturno, kmetijsko in kulinarično izročilo Slovenije ter vrnila, modernizirala in preoblikovala njene jedi z vrsto mamljivih receptov, ki jih bodo pospremile poučne zgodbe o njihovi zgodovini. Skupino, ki bo sodelovala v projektu Siti z žiti, bo usmerjala mentorica Carolien Niebling, oblikovalka in raziskovalka na področju prehrane.
V večdisciplinarni oblikovalski skupini lahko sodelujejo oblikovalci, kuharski mojstri, nutricionisti, gastronomi, dietetiki, kmetje, ki se ukvarjajo z regenerativnim kmetovanjem, agronomi, strokovnjaki za vizualizacijo podatkov, kulinarični umetniki, botaniki, nabiralci divje hrane, zgodovinarji hrane, ekologi in drugi.

Zgodbe moderne arhitekture
Z vpisom na Unescov seznam svetovne dediščine Plečnik ponuja idealno študijo primera, s katero lahko raziskujemo sveže pristope h komuniciranju moderne arhitekture širši javnosti v lokalnem in mednarodnem kontekstu. K sodelovanju vabimo večdisciplinarno oblikovalsko skupino, ki bo na sodoben način predstavila zapuščino Jožeta Plečnika z uporabo aktualnih konceptov in tehnologij, ki bodo posredovali Plečnikovo zgodbo, njegov pomen za Ljubljano in njegovo splošno relevantnost v sodobnem kontekstu. Skupino bo vodil mentor Adam Štěch, magister umetnostne zgodovine na Karlovi univerze v Pragi in soustanovitelj kreativne skupine OKOLO. V skupini lahko sodelujejo arhitekti, oblikovalci, digitalni oblikovalci, zgodovinarji, urbanisti, umetnostni zgodovinarji, pohodniška društva, kartografi, pisci, oblikovalci komunikacij, strokovnjaki za eko turizem, vodiči in drugi.

Voda  oblikovanje biovernakularnega
Z vse večjo podnebno krizo prihajajo v Sredozemlje tudi ekstremni vročinski valovi in poplave, ki so posledica neravnovesja v vodnem krogu. Bio 27 vabi oblikovalce in interdisciplinarno skupino raziskovalcev k sodelovanju pri ponovnem vzpostavljanju našega odnosa z vodo prek skrbnega ovrednotenja temeljnih razlogov za probleme, povezane z vodo, kot so onesnaževanje voda, izčrpavanje vodnih virov in izsuševanje mokrišč ter njihov vpliv na lokalne skupnosti. Skupino, ki bo sodelovala v projektu Voda – Oblikovanje biovernakularnega, bo vodila mentorica Shneel Malik, arhitektka, raziskovalka biološkega oblikovanja, socialna podjetnica in TEDx govorka. K sodelovanju vabimo oblikovalce, arhitekte, raziskovalce voda in hidrologe, industrijo, botanike, krajinske arhitekte, biologe, nevroznanstvenike, lokalne nevladne organizacije za zaščito voda, inženirje, solinarje, kmetovalce, analitike podatkov, digitalne oblikovalce in druge.

Druge priložnosti za sodelovanje na bio 27
V začetku 2022 bosta objavljena še poziva za prostovoljce in udeležence delavnice gradnje z zbito zemljo ter projekt, ki bo raziskoval pristop z majhnim okoljskim vplivom k oblikovanju razstav in muzejsko prakso.


Bio 27 organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Projekt »Center za kreativnost« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Evropske kohezijske politike za obdobje 2014–2022.

Deli
Skip to content