Novica

Konferenca na temo glasbenega posla PSSST! SONICA 2021 – pogovori in okrogle mize

27. 09. 2021

Novica

Konferenca na temo glasbenega posla PSSST! SONICA 2021 – pogovori in okrogle mize

27. 09. 2021

Konferenca na temo glasbenega posla PSSST! SONICA 2021 –
pogovori in okrogle mize

MAO / 29. 9. 2021 / ob 16:00 

 

Festival SONICA v sodelovanju s SIGIC-em in CZK v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pripravlja bogat diskurzivni program na temo glasbenega posla s tujimi in domačimi strokovnjaki: Chris Eckman (Založba Glitterbeat), Raphael Rodriguez (Založbi PAN in Danse Noire), Chloe Lula (Residen-tAdvisor, The Wire), James Ginzburg (Multiverse, Emptyset). Luka Zagoričnik (Odzven, Sonica), ter predavateljem Bill Dietzom.

 

CELOTEN PROGRAM FESTIVALA SONICA >>

 

Konferenca obsega popoldansko serijo okroglih miz, pogovorov in predavanja. Na prvi okrogli mizi bo z umetnicami iz razstave v Equrni na temo tehnologije kot razširitve telesa spregovoril kustos razstave Brandon Rosenbluth; druga, ki jo bo vodil Luka Zagoričnik, bo posvečena orodjem, ki jih lahko uporabi mladi glasbenik za prodorno kariero. Na njej bodo sodelovali James Ginzburg iz podjeta Multiverse, Raphael Rodriguez iz založb PAN in Danse Noire, ter Chris Eckman iz založbe Glitterbeat. Sledil bo pogovor novinarke Resident Advisorja Chloe Lula z Jamesom Ginzburgom. Osrednje predavanje pa bo posvečeno naslovni temi festivala – o arhivu ameriške skladateljice in umetnice Maryanne Amacher, znane predvsem po raziskovanju psihoakustičnih fenomenov, bo spregovoril Bill Deitz, skladatelj, pisec in vodja Oddelka za zvok na ameriški umetniški šoli BARD.

 

Ob 20:00 se bo v MAO odvil koncertni večer, ki ga bo zaznamovala koncertna premiera novega albuma domačega Octexa. Octex je s svojo samosvojo zvočno sintezo zaznamoval mednarodne tokove v polju dub techna, ki ga je kasneje ves čas dekonstruiral in poglabljal z eksperimentiranjem, modularno sintezo, lomljenimi ritmi, terenskimi posnetki in grajenjem atmosfere. Na povratniški plošči Mindrifft (Polynya music, 2021) stopi še korak dlje in nas v pretanjeni igri frekvenc in repeticij pelje v hipnotično robno polje percepcije zvoka, v pulziranja in ritmične premike, v zanko ponavljanja in razlike, ki se tvori v naših slušnih kanalih izven osnovne zvočne materije.

Poleg Octexa bo nastopila tudi TetaMeta, projekt Patricije Arh, vpeta med preteklost synthpopa in njegovo novodobno reminiscenco synthwavea in dream popa, ki ga preveva prosojna, zračnasta elektronika,v kateri zvenijo teksture večslojnih sintetizatorskih spevov, odmaknjene razprostrti po zvočnem platnu. Za njo pa še ameriško-nemška producentka in DJ-ka Swan Meat, katere enkraten zvok zaznamuje preplet strunskih kompozicij, 8-bitnih sint melodij in intenzivnih tehno izbruhov, ter GABI98 iz domačega DJ kolektiva Nimaš Izbire.

 

SONICA v MAO – KONCERTNI DEL
𝐎𝐜𝐭𝐞𝐱, 𝐓𝐞𝐭𝐚𝐌𝐞𝐭𝐚, 𝐒𝐰𝐚𝐧 𝐌𝐞𝐚𝐭, 𝐍𝐢𝐦𝐚𝐬̌ 𝐢𝐳𝐛𝐢𝐫𝐞: 𝐆𝐀𝐁𝐈𝟗𝟖 𝐃𝐉 𝐬𝐞𝐭

Sreda, 29. september I 20:00 I MAO Slovenija I brezplačno

Premierna predstavitev novega albuma in nove založbe legende elektronske muzike Octexa ob boku američanke Swan Meat ter domačega nastopa TetaMete in Gabi98 iz kolektiva Nimaš Izbire.

 

Od 20h naprej se bo v MAO odvil koncertni večer, ki ga bo zaznamovala koncertna premiera novega albuma domačega Octexa. Octex je s svojo samosvojo zvočno sintezo zaznamoval med-narodne tokove v polju dub techna, ki ga je kasneje ves čas dekonstruiral in poglabljal z eksperi-mentiranjem, modularno sintezo, lomljenimi ritmi, terenskimi posnetki in grajenjem atmosfere. Na povratniški plošči Mindrifft (Polynya music, 2021) stopi še korak dlje in nas v pretanjeni igri frekvenc in repeticij pelje v hipnotično robno polje percepcije zvoka, v pulziranja in ritmične premike, v zanko ponavljanja in razlike, ki se tvori v naših slušnih kanalih izven osnovne zvočne materije.
Poleg Octexa bo nastopila tudi TetaMeta, projekt Patricije Arh, vpeta med preteklost synthpopa in njegovo novodobno reminiscenco synthwavea in dream popa, ki ga preveva prosojna, zračnasta elektronika,v kateri zvenijo teksture večslojnih sintetizatorskih spevov, odmaknjene razprostrti po zvočnem platnu. Za njo pa še ameriško-nemška producentka in DJ-ka Swan Meat, katere enkraten zvok zaznamuje preplet strunskih kompozicij, 8-bitnih sint melodij in intenzivnih tehno izbruhov, ter GABI98 iz domačega DJ kolektiva Nimaš Izbire.

 

++++
𝐒𝐰𝐚𝐧 𝐌𝐞𝐚𝐭 je producentka in didžejka iz Washingtona, D.C., ki živi v Kölnu. Od leta 2017, ko se je na sceni pojavila z EP-jem BOUNTY, s katerim se je poklonila klasični seriji video iger Me-troid, si je ustvarila lastno nišo in izpopolnila zvok, v katerem se v čudnem in srhljivem vrtincu srečujejo zametki strunskih aranžmajev, 8-bitne melodije sintov in orjaški techno kiki. Od takrat je izdala nešteto singlov, remiksov in EP-je TAME, Knife Splits Ice in FLESHWORLD. Kot DJ re-zidentka londonske radijske postaje Rinse FM in polovica producentskega dua House of Suns je dokazala, da je vsestranska in se nenehno razvija.

 

𝐓𝐞𝐭𝐚𝐌𝐞𝐭𝐚 je projekt Patricie Arh. Skozenj zveni skrajno intimen, emotiven oseben prostor, razprostrt skozi zastrtost spomina, nostalgije, čutne atmosferike in tiho zveneče melanholije. Vpetega med preteklost synthpopa in njegovo novodobno reminiscenco synthwavea in dream popa, ga preveva prosojna, zračnasta elektronika,v kateri zvenijo teksture večslojnih sintetiza-torskih spevov, odmaknjeno razprostrti po zvočnem platnu. Tega večkrat naslikajo vizualije Neže Knez, podkepijo kreacije stilista Anžeta Mraka, oblikovanje zvoka Petra Dimnika in ritmi bobnarja Žana Šembreka. Vstopite v objem sanjavosti, v katerem se skrivajo odtenki temačnejših emocij.

 

Gabriele Steffe (𝐆𝐀𝐁𝐈𝟗𝟖) je mladi ustvarjalec, predstavnik mlajše generacije ustvarjalcev_k in kolektivov, s katerimi intenzivno redefinirajo ljubljansko podtalno klubsko sceno. Ukvarja se predvsem s klubsko glasbo in kuriranjem. Je ustanovitelj kreativnega kolektiva 𝐍𝐢𝐦𝐚𝐬̌ 𝐢𝐳𝐛𝐢𝐫𝐞 in klubskih večerov Krom in Štrom. Kot DJ v svojih setih eklektično premešča različne derivate trapa, cloud rapa, ambientalne glasbe, hyperpopa, spletne audiovizualne kulture in post-internetnega ravea. Trenutno je domapri dekonstruirani klubski elektroniki, derivatih cloud rapa, sarkastičnem popu in post-internetnem raveu. Z sanjavo, udarno, plesno, sarkastično, poppy, nabuhlo hyperestetiko vas bo raztelesil med fizičnim in virtualnim prostorom.

Deli
Skip to content