Novica

Palača divjine: mednarodna konferenca

21. 09. 2022

Novica

Palača divjine: mednarodna konferenca

21. 09. 2022

28.-29. september, Slovensko Mladinsko Gledališče

 

Konferenca  razpravlja predloge izjemno odmevnega mednarodnega izobraževalnega programa, ki je letos maja k sodelovanju pritegnil arhitekte, krajinske arhitekte, pravnike in ekologe iz 9 držav. 

 

Mednarodni izobraževalni program in odprti poziv Palača divjine je sodelujoče povabil k razmišljanju o večvrstnih prihodnostih Kraterja – zapuščene gradbene jame na križišču Dunajske ceste in Topniške ulice, v kateri se je v odsotnosti človeških intervencij vzpostavil neponovljiv ekosistem, z visoko stopnjo biodiverzitete – na omenjeni lokaciji je namreč načrtovana gradnja nove sodne palače, ki bo nadomestila urbano naravo, ki je na tem prostoru vzniknila v zadnjih 30 letih.

 

Na dvodnevnem mednarodnem izobraževalnem dogodku bodo udeleženci programa predstavili alternativne rešitve, ki upoštevajo vrednost ekosistema, ki trenutno obstaja na lokaciji, nanje pa se bodo na dogodku odzivali predstavniki Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS); zmagovalci natečaja za sodno palačo, Bevk Perović arhitekti, in predstavniki Ministrstva za pravosodje. »S tem na mednarodni ravni začenjamo razpravo o relevantnosti aktualnih načrtovalskih politik pri prehodu v trajnostno planiranje mest, na nacionalni ravni pa odpiramo dialog med odločevalci ter interdisciplinarnimi kolektivi, ki se zavzemajo za zeleno tranzicijo. Naš cilj je formalizirati vlogo in pravice narave v mestih 21. stoletja,« pravita Gaja Mežnarić Osole in Danica Sretenović, kuratorki Palače divjine.

 

Ključni govorci konference Palača divjine so vodilni strokovnjaki s področja oblikovanja za večvrstno pravičnost in mentorji izobraževalnega programa, Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut), Debra Solomon (Urbaniahoeve Foundation), Rok Kranjc (Institute for Ecology). Govorci bodo predstavili svoje inovativne prakse s področij prostorskega planiranja, urbane ekologije, trajnostnega oblikovanja in ravnanja z viri ter spodbude lokalnih skupnosti h kultivaciji zapuščenih zelenih območij mesta.

 

Konferenca bo potekala v angleščini.

 

Registracija >> 

 

 

Deli
Skip to content