Novica

Nove prakse, nova orodja – razstava v galeriji Škuc

24. 02. 2022

Novica

Nove prakse, nova orodja – razstava v galeriji Škuc

24. 02. 2022

Po treh odmevnih lanskih pogovorih z arhitekturnimi praksami se projekt Nove prakse, nova orodja nadaljuje z razstavo, ki bo med 24. februarjem in 31. marcem na ogled v ljubljanski Galeriji Škuc. Na razstavi, ki je nastala v produkciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in Centra za kreativnost, predstavljamo arhitekturne prakse a2o2 arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič Arhitekti, Pazi!park, Prostorož, svet vmes, Some Place Studio ter Vidic Grohar arhitekti, ki sta jih izbrala kustosa Mika Cimolini in Matevž Čelik.

 

Projekt si prizadeva osvetliti delovanje izbranih sodobnih »slovenskih« arhitekturnih praks, ki so zanimive prav zaradi načina, kako se lotevajo arhitekturnih tem in nalog. Arhitekti se danes ne ukvarjamo več le z oblikovanjem lepih hiš in interierjev, pač pa je nabor naših nalog to prerasel. Tako smo danes mediatorji med uporabniki in prostorom, skrbniki dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme.

 

S projektom odgovarjamo na tri ključna vprašanja: kaj je naloga arhitekture danes, kakšen je organizacijski model sodobne arhitekturne prakse in na kakšen način arhitekturo predstavljati javnosti.

 

Ob razstavi bo izšel tudi istoimenski katalog; besedila zanj so prispevali francoski arhitekt in profesor na arhitekturni šoli v Versaillesu Radim Louda, arhitekturni zgodovinar in profesor na šoli Politecnico di Milano Luka Skansi, umetnostna zgodovinarka in kustosinja Galerije Škuc Tia Čiček, arhitektka in kustosinja za arhitekturo v MAO Maja Vardjan, arhitekturni publicist in kritik Matevž Čelik, direktor MAO Bogo Zupančič ter arhitektka in programska vodja CzK Mika Cimolini, ki je katalog tudi uredila.

Deli
Skip to content