Novica

100 let Stanka Kristla: Arhitekt in humanist

28. 01. 2022

Novica

100 let Stanka Kristla: Arhitekt in humanist

28. 01. 2022

V soboto, 29. januarja 2022, praznuje sto let eden najvidnejših slovenskih arhitektov, akademik prof. dr. Stanko Kristl. Arhitekt v najširšem smislu, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritični mislec. Njegova izjemna dela, kot so stanovanjski blok Prule na Prijateljevi ulici v Ljubljani, atrijske hiše na Borsetovi ulici v Ljubljani, trgovsko-stanovanjski blok na Šeleški ulici v Velenju, Osnovna šola dr. Franceta Prešerna v Kranju, vrtec Mladi rod na Črtomirovi ulici v Ljubljani, Splošna bolnišnica v Izoli in Diagnostično-terapevtski servisni objekti UKC Ljubljana, so ob svojem nastanku vznemirjala tako domačo kot mednarodno javnost – in tako je še danes.

 

V ospredju je človek
Vloga arhitekture pri razvoju človeka in družbe je osrednja misel znotraj Kristlovega večplastnega arhitekturnega ustvarjanja v vseh merilih, od regulacije mest do patenta stropa in oblikovanja knjige, kompleksnih bolnišnic do raznolikih bivalnih prostorov in spomenikov. Kristlov raziskovalno-oblikovalski pristop izrazito zaznamuje fokus na človeka in njegovo doživljanje prostora, saj v svojih arhitekturnih projektih, številnih člankih in raziskavah nenehno izpostavlja nujnost vključevanja sociologije in psihologije pri snovanju prostora. Prilagajanje merilu posameznega uporabnika, otroka ali odraslega, bolnega ali zdravega, mladega ali starejšega, izkazuje popolno predanost ideji humanega v arhitekturi.

 

Nagrade za izjemne arhitekturne dosežke
Kristlov bogat opus je dokaz, da arhitektura ni in ne sme biti zreducirana zgolj na zadovoljevanje potreb, na servis naročnikom in gradbeni industriji, ampak je zanj arhitektura mišljenje, intelektualno raziskovanje. V svojih projektih se nenehno preizprašuje o bistvu osnovnih arhitekturnih programov, kot so stanovanje, šola, vrtec, bolnišnica, enodružinska hiša, ter jih vedno znova poskuša redefinirati. V vsaki nalogi presega iskanje zgolj funkcionalnih prostorskih rešitev za dane programe, saj s svojim celostnim pristopom k projektiranju stremi k spremembam ustaljenih konceptov šolanja, bivanja in zdravljenja ter k oblikovanju alternative obstoječim normam in načinom delovanja. Kristlova realizirana arhitekturna dela – večina realizacij je ustvarjena preko prvonagrajenih natečajih projektov – so bila nagrajena s številnimi priznanji za izjemne arhitekturne dosežke in pomembno določajo slovensko arhitekturno dediščino 20. stoletja ter pomenijo samosvoj prispevek k eksperimentalni evropski povojni arhitekturi.

 

Kristlov arhiv del nacionalne zbirke arhitekture, ki jo hrani MAO.
V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje smo leta 2017 pripravili obsežno in odmevno monografsko razstavo z naslovom Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor, s katero je njegov celoten arhiv postal del nacionalne zbirke arhitekture. Skice, načrti, fotografije, predmeti, raziskave ter druga dokumentacija priča o izjemnem opusu velikana slovenske arhitekture. Zbirko smo dopolnili s serijo posebej za razstavo izdelanih maket, diagramov, velikoformatnih barvnih fotografij in video intervjujev, ki omogočajo sveže razumevanje in novo vizualno izkušnjo Kristlove arhitekture. Razstavo bo nadgradila obsežna monografska publikacija, ki je v pripravi.

Deli
Skip to content