Novica

Na Royal Academy of Arts v Londonu študijski dan BIO27 Supervernakularno

07. 12. 2022

Novica

Na Royal Academy of Arts v Londonu študijski dan BIO27 Supervernakularno

07. 12. 2022

Na podlagi letošnjega BIO27 Supervernakularno je konec novembra Royal Academy of Arts (RA) skupaj z MAO v Londonu gostil poseben študijski dan, ki je raziskoval ideje razvite v okviru bienala ter postregel z živahno razpravo o vernakularnih principih v arhitekturi in oblikovanju. BIO27 je raziskoval rastoče in ambiciozno gibanje, ki sta ga pri oblikovanju bolj trdožive in pravične prihodnosti navdihnili vernakularna arhitektura in inteligenca oblikovanja.

 

Študijskega dneva se je udeležila skupina povabljenih priznanih raziskovalcev in ustvarjalcev iz vsega sveta. Dan, ki sta ga vodili  Vicky Richardson, vodja arhitekture pri RA, in Jane Withers, kustosinja BIO27, je bil razdeljen na tri vsebinske dele, na vsakem od njih pa je pogovor o različnih vidikih supervernakularnih načel usmerjal t.i. provokator.

 

Provokatorka prvega dela je bila Paloma Gormley, ustanoviteljica Material Cultures, v njem pa je potekala razprava o praksah in materialih, ki izhajajo izhajajo iz vernakularnega znanja, in o izzivih regenerativne arhitekture in oblikovanja v praksi. Drugi sklop je predstavila Janja Šušnjar, arhitektka, soustanoviteljica kolektiva Robida in članica Produkcijske platforme BIO27. V njegovem okviru so udeleženci študijskega dneva raziskovali možnosti vzpostavitve novega hiper-lokalizma, kjer bi supervernakularno lahko ustvarjalo avtonomijo različnih skupnosti. Tretja provokatorka je bila Beatrice Leanza, kustosinja in direktorica MUDAC-a v Lozani, ki je sprožila živahno razpravo o potencialih supervernakularnosti za oblikovanje prihodnosti ter o tem, kako pritegniti ustvarjalce in prebivalce k uporabi regenerativnih praks.

 

V naslednjih tednih bo posebno poročilo o razpravah in ključnih zapisih objavljeno na BIO27 spletnih kanalih

 

Študijski dan se je zaključil s prvo javno predstavitvijo kataloga BIO27 Supervernakularno. Uredili sta ga Jane Withers in Ajda Bračič (Kajža) in je zasnovan kot priročnik oziroma platforma, ki definira, preučuje in predstavlja pristope supervernakularnega. Katalog bo kmalu na voljo  v muzejski in spletni trgovini MAO, mednarodno pa ga distribuira IdeaBooks.

Deli
Skip to content