Novica

MAO postal demenci prijazna točka

07. 12. 2022

Novica

MAO postal demenci prijazna točka

07. 12. 2022

Raziskave kažejo, da razvoj demence lahko upočasnimo, če smo čim dalj časa miselno aktivni in ustvarjalni.

 

Z organizacijo različnih delavnic (filcanja, konstrukcijskih in miselnih iger) za osebe z demenco je MAO postal demenci prijazna točka, kar sta na včerajšnji delavnici za varovance DSO Fužine potrdila dr. Bogo Zupančič, direktor MAO in ga. Štefanija L. Zlobec, predsednica Spominčice – Alzheimer Slovenija.

 

V praksi se je izkazalo, da na bolnike z demenco zelo ugodno vplivajo ustvarjalne dejavnosti. Ustvarjanje krepi prostorsko in zmožnosti abstraktne predstave ter finomotorične spretnosti, ki z nevrološkim propadanjem slabijo. Pomaga pri vzdrževanju in razvoju kognitivnih zmožnosti, kot so ohranjanje zbranosti in pozornosti, saj se udeleženci na zadane naloge globoko osredotočijo in postanejo bolj prisotni, hkrati pa na ta način pozabijo na bolečine, nelagodje in druge nevšečnosti, ki bi jim sicer povzročale vznemirjenje.

 

Število bolnikov z demenco zaradi staranja prebivalstva tako pri nas kot drugod po svetu narašča, pred epidemijo covida je demenca celo predstavljala zdravstveni problem številka ena. V starosti nad 65 let ima demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa vsak tretji. V Sloveniji je obolelih že več kot 32.000 oseb, v Evropi 10 milijonov, na svetu že več kot 49 milijonov. Ker med pomembnejše dejavnike tveganja za razvoj bolezni sodita tudi manjša miselna aktivnost in socialna izolacija, je jedro vseh prizadevanj družbe, da bi njeno napredovanje upočasnili.  To pa lahko storimo s spodbujanjem kreativnosti in razmišljanja, od rokodelstva, gradnje do miselnih iger. Ustvarjanje osebe z demenco pomirja, nanje deluje pozitivno in jih razveseljuje. Danes imamo na voljo nekaj zdravil, ki napredovanje bolezni upočasnijo, zaustaviti ga ne morejo, predvsem pa je pomembno, da osebe z demenco skrbijo za rekreacijo svojih možganov. Preventiva predstavlja predvsem zdrav slog življenja, kamor sodijo fizična aktivnost, druženje, miselne igre, ples, reševanje križank, poslušanje glasbe, risanje, slikanje, ročna dela, sestavljanje itd..

Deli
Skip to content