Novica

Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit + Nagrajenci 10. bienala slovenskega oblikovanja Brumen

11. 04. 2023

Novica

Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit + Nagrajenci 10. bienala slovenskega oblikovanja Brumen

11. 04. 2023

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor
14. april – 18. junij 2023
Odprtje: petek, 14. april 2023, 19.00

 

Kustosinja razstave: Petra Černe Oven
Sokustosinja: Cvetka Požar
Oblikovanje: Primož Pislak, Teja Ideja
Oblikovanje razstave nagrajencev 10. bienala Brumen: Ljudje

 

Leta 2020 je minilo dvajset let od smrti Jožeta Brumna (1930–2000), arhitekta, kiparja, pedagoga, predvsem pa enega najvplivnejših pionirjev slovenskega grafičnega oblikovanja. Prva pregledna in študijsko zasnovana razstava njegovega bogatega ustvarjalnega opusa obsega dela od zgodnjih petdesetih let do prve polovice devetdesetih let 20. stoletja. Je rezultat številnih intervjujev s sorodniki in sodobniki Jožeta Brumna, pa tudi z njegovimi študenti in s strokovnjaki, ki so delovali z njim in ob njem. Raziskava je vključevala tako analiziranje njegovih del kot tudi do sedaj objavljenih podatkov in besedil, izjemno pomemben pa je bil dostop do zasebnih arhivov; ti so omogočili rekonstrukcijo določenih procesov nastajanja projektov, ki jih lahko zaradi tega razumemo bolj poglobljeno.

 

Jože Brumen sodi med vodilne slovenske oblikovalce, saj se je v povojnem obdobju uveljavil na področju oblikovanja knjig in drugih publikacij (predvsem s področja literature in umetnosti), pa tudi plakatov in celostnih grafičnih podob. Pri oblikovanju knjig gotovo izstopajo sloviti Integrali ’26 Srečka Kosovela, ki so izšli leta 1967. Ob številnih že videnih in znanih projektih so na razstavi prikazani tudi projekti iz zgodnjega ustvarjalčevega obdobja in zasnove del, med katerimi mnoga niso bila še nikoli predstavljena v javnosti. Številne študijske risbe, skicirke, zasnove zgodnjih projektov in natečajna gradiva kažejo Brumnovo izjemno likovno nadarjenost. Slednjo je skozi študij še obogatil z analitično-raziskovalnim razmišljanjem, ki mu je pomagalo, da je v svojo zrelo dobo vstopil kot luciden načrtovalec raznolikih oblikovalskih projektov.

 

Za svoje plakate, knjige in celostne podobe je prejel številne prestižne nagrade, med drugim dve zlati medalji na BIO in več nagrad na beograjskem knjižnem sejmu. Bil je prvi oblikovalec, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada za področje vizualnih komunikacij (1967). Njegova dela so bila razstavljena na več kot 40 skupinskih razstavah doma in po svetu, leta 1977 pa je imel v Moderni galeriji v Ljubljani tudi samostojno razstavo. Jože Brumen se je aktivno angažiral pri razvoju stroke, od leta 1968 pa je bil tudi profesor na tedanji Akademiji za likovno umetnost.

 

Nagrajenci 10. bienala slovenskega oblikovanja Brumen
Po Jožetu Brumnu so poimenovani fundacija, bienale slovenskega oblikovanja in nagrade Brumen. Ob pregledni razstavi njegovega dela v Umetnostni galeriji Maribor predstavljamo tudi nagrajence lanskega, 10. bienala slovenskega oblikovanja Brumen.

 

Razstava je nastala v organizaciji: Muzeja za arhitekturo in oblikovanjeFundacije Brumen in Društva za kulturno, založniško in producentsko dejavnost, Pekinpah.

 

Deli
Skip to content