Novica

Evropski teden mobilnosti v MAO

17. 09. 2020

Novica

Evropski teden mobilnosti v MAO

17. 09. 2020

Evropski teden mobilnosti

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Četrtek, 17. september 2020
10.00 – 19.00
V sklopu Evropskega tedna mobilnosti (16.–22. 9. 2020) se priključujemo Festivalu mestnega kolesarstva: Kolesarjenje je zabavno 2020. Na Fužinah bo festivalski dan potekal v četrtek 17. 9. 2020. Ta dan bo v MAO prost vstop, pripravljamo pa tudi več vodstev in delavnic.
PROGRAM
Brezplačen ogled razstav
10.00–19.00
Vodeni ogledi:
10.00 Stavbna dediščina Gradu Fužine za udeležence pohoda Pot od Gradu do gradu (Katarina Metelko)
17.00 MADE IN: PRIPOVEDI OBRTI IN OBLIKOVANJA (Nikola Pongrac)
17.30 Predmet in zbirka (Maja Šuštaršič)
18.00 Mesto plava (Milan Dinevski)
18.30 Stavbna dediščina Gradu Fužine (Katarina Metelko)
Otroške delavnice:
16.00 Urbano – ubrano
17.00 Nariši si kolesarsko pot
18.00 Urbano – ubrano
Otroške delavnice bomo izvedli na lokaciji festivala – na športnih površinah Rusjanov trg.
Zaradi varnostnih ukrepov povezanih s KOVID-19 je ob vstopu v MAO potrebna uporaba lastne zaščitne maske, omejeno pa je tudi število obiskovalcev muzeja. Več na: http://mao.si/
Razstave v MAO
Razstava MADE IN: PRIPOVEDI OBRTI IN OBLIKOVANJA raziskuje odnose med tradicionalnimi kulturami izdelovanja in sodobno oblikovalsko produkcijo. Razstava s predmeti, fotografskim gradivom in novonastalimi projekti obravnava aktualne problematike današnjega časa, kot so lokalno pridobivanje surovin, vzpodbujanje lokalne proizvodnje, potencial novih tehnologij pri ohranjanju dediščine in razvoj novih modelov sodelovanja. Skozi t. i. arhiv obrti 40 rokodelcev iz regije ter v okviru osmih sodelovalnih projektov več kot 30 obrtnikov in 40 oblikovalcev iz vse Evrope zastavlja vprašanja o produkciji v sodobnem svetu.
Razstava PREDMET IN ZBIRKA izpostavlja razmerje med zbirko Muzeja za arhitekturo in oblikovanje kot celoto in njenimi posameznimi deli. Nabor predmetov, projektov in dokumentov, ki so oblikovali in tudi danes ustvarjajo naš vsakdan, so vir navdiha, idej, konceptov in provokacij tako za raziskovalce kot širši krog občinstva. Razstavo sestavlja več kot 200 predmetov, med katerimi ni le ikon slovenske arhitekture in oblikovanja, temveč tudi minljivi izdelki in predmeti, ki so prvič predstavljeni javnosti.
Razstava Mesto plava švicarskega arhitekturnega muzeja in platforme Future Architecture, prikazuje poseben sodoben pojav v urbanem prostoru: plavanje v reki kot množično gibanje. Švicarsko kopalno kulturo občudujejo po vsem svetu, saj jo dojemajo kot primer uspešnega oživljanja vodnih poti za ljudi in boljšo kakovost življenja v mestih. Je švicarski primer mogoč tudi pri nas? Kako oddaljeni smo od tega, da reke mest postanejo del našega vsakdanjega življenja?
Otroške delavnice
Na delavnici Urbano – ubrano se bomo spoznali z delom arhitektov in urbanistov, ki načrtujejo prebivalcem prijazno mesto. Znotraj mestnega vrveža umeščajo varne sprehajalne in kolesarske poti, javne površine in za življenje potrebno infrastrukturo, kot so šole, vrtci, bolnice, trgovine, avtobusne in železniške postaje, pošte in lekarne. Pri svojem delu skušajo prisluhniti tamkajšnjim stanovalcem, izboljšujejo promet, oblikujejo kolesarske poti, urejajo mestne parke in skrbijo za obnovo historičnih stavb. Izdelali bomo maketo mesta in spoznali osnove urbanizma. Kakšno je tvoje mesto? Kakšna je tvoja soseska?
V okviru delavnice Nariši si kolesarsko pot se bomo preizkusili v vlogi urbanistov in mestnih načrtovalcev. Izdelali bomo zemljevid naselja Nove Fužine in na njem označili mesta, ki bi jih želeli izboljšati, zbirali bomo predloge za izboljšavo in se prepustili domišljiji. Na koncu bomo zbrane predloge predstavili predstavnikom Četrtne skupnosti Moste in se preizkusili v vlogi aktivnih državljanov.
Otroške delavnice bomo izvedli na prostem – na lokaciji festivala pred gradom Fužine, športne površine Rusjanov trg.
Zaradi varnostnih ukrepov povezanih s KOVID-19 je ob vstopu v MAO potrebna uporaba lastne zaščitne maske, omejeno pa je tudi število obiskovalcev muzeja.

 

Deli
Skip to content