Župnijska cerkev sv. Antona Padovanskega na Viču

10. 12. 2014

Župnijska cerkev sv. Antona Padovanskega na Viču

10. 12. 2014

Vabimo na voden ogled, v okviru katerega si bomo ogledali Župnijsko cerkev sv. Antona Padovanskega na Viču. Ogled bo vodil dr. Franci Lazarini. Ogled je del programa Arhitektura v živo, ki smo ga zasnovali ob razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem, ki je bila v muzeju na ogled letos pomladi.

Za ogled so obvezne prijave na izobrazevanje(at)mao.si, saj so mesta omejena.
Vstop brezplačen.

Župnijska cerkev sv. Antona Padovanskega na Viču
Mogočno historistično cerkev na Viču, južno ob Tržaški cesti, so zgradili med letoma 1906 in 1908 na pobudo patra frančikana Hugolina Sattnerja po načrtih graškega arhitekta Hansa Pascherja in pod vodstvom stavbenika Viljema Trea. Gre za triladijsko baziliko s transeptom in prezbiterijem, sklenjenim z apsido. Ladje ločujejo arkade. Stenske poslikave (1913/15) in oltarne slike so delo J. Kleinerta. Oltarno arhitekturo je ustvaril F. Toman. Zunanjščino poudarja visoki zvonik. Za cerkvijo stoji sočasno župnišče s hišno številko Tržaška cesta 85. Hkrati s cerkvijo so zgradili tudi frančiškanski samostan.

Dr. Franci Lazarini je zaposlen na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU ter na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Težišče njegovega raziskovalnega dela predstavlja arhitektura 19. in prvih desetletij 20. stoletja, s posebnim poudarkom na sakralni arhitekturi poznega historizma, zanimajo pa ga tudi druga vprašanja iz umetnosti t. i. dolgega 19. stoletja. Je avtor več znanstvenih in strokovnih člankov, leta 2012 pa je doktoriral z disertacijo Cerkvena arhitektura lavantinske škofije v času knezoškofa dr. Mihaela Napotnika (1889–1922).

 

Vstopnina

Brezplačno.
Obvezne so prijave: izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01 5484 286/280

Deli
Skip to content