Po Litostrojski soseski

21. 1. 2015

Po Litostrojski soseski

21. 1. 2015

V letu 2015 nadaljujemo z mesečnimi vodenimi ogledi arhitekture v živo. Na ogledih s strokovnjaki in drugimi raziskovalci spoznavamo znamenite zgradbe, urbanistične zasnove in arhitekturne projekte. Letošnja arhitektura v živo bo posvečena sprehodom po stanovanjskih soseskah.

Na prvem ogledu se bomo sprehodili po Litostrojski soseski, po kateri nas bo vodila Jasna Kralj Pavlovec.

Ogledi Arhitekture v živo bodo v letu 2015 plačljivi. Cena ogleda bo 3,00 €.
Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si, saj so mesta omejena.

Litostrojska soseska je ena prvih modernističnih sosesk pri nas, ki so upoštevale nekatera urbanistična načela zapisana v Atenski listini iz leta 1933. Predstavljena bosta dva pogleda, ki sta zaznamovala koncept Litostrojske soseske. Prvi nas bo vodil prek geneze sosesk od prvih teorij elementarne urbanistične enote Clarenca Perrya v 30-ih letih prejšnjega stoletja do danes. Drugi pogled bo razkril koncept, na kapitalu zasnovane, ideje industrijskih linearnih mest, ki je bila predhodnica zasnov industrijsko-stanovanjskih predelov.

Tripartitna urbanistično vsebinska zasnova Litostrojske soseske je navezana pravokotno na Celovško cesto. Stanovanjski bloki sledijo “širokemu bulevarju” Litostrojske ceste. Železniška proga ločuje stanovanjski del soseske od industrijskega kompleksa in kulturno-izobraževalnega z industrijsko šolo in študentskim domov za potrebe Litostroja.

Jasna Kralj Pavlovec
je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter leta 1999 končala znanstveni magisterij z naslovom »Edo Mihevc, urbanist, arhitekt in oblikovalec«. V istem letu je končala specializacijo na Institute for Housing and Urban Development Studies v Rotterdamu, kjer se je ukvarjala s prenovami sosesk. Je predstojnica katedre za notranjo opremo in arhitekturo prostora na Fakulteti za dizajn in koordinator mednarodne izobraževalne platforme Border Crossing, ki povezuje tri univerze iz Združenih držav Amerike, Škotske in Slovenije. Kot arhitektka deluje na področjih urbanizma, arhitekture, oblikovanja notranje opreme in pohištva ter scenografskih postavitev. Kot umetnica se ukvarja s prostorom in premiki. V letu 2014 je razstavljala na Hrvaškem (Zagreb), v Mehiki (Monterrey), v Ameriki (Dallas) in na Norveškem (Steinkjer).

doc. mag. Jasna Kralj Pavlovec

 

Vstopnina

3,00

Obvezne so prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01 5484 286/280

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content