Zakaj ustvarjamo prostor za urbano čebelarstvo?

20. 9. 2017

Zakaj ustvarjamo prostor za urbano čebelarstvo?

20. 9. 2017

V Simbiocenu bomo tokrat gostili urbanega čebelarja in arhitekta Gorazda Trušnovca in mlado oblikovalko Brino Fekonja, ki bosta predstavila vloge in potenciale urbanega čebelarstva skozi pogled trajnostnega urbanizma in oblikovanja.

Urbano čebelarstvo včeraj, danes in jutri

Gorazd Trušnovec

Urbano čebelarstvo ni od včeraj. Odkar je človek ozavestil svoje bivanje na tem planetu, obstaja njegova povezava s čebelo. Zato ne preseneča, da najstarejše arheološke dokaze o organiziranem človeškem ukvarjanju s čebelarstvom najdemo prav znotraj urbane naselbinske strukture, v dolini reke Jordan, stari pa so dobra tri tisočletja. Tudi v Šentvidu, Trnovem in za Bežigradom so bili postavljeni čebelnjaki postavljeni že pred več kot sto leti, vendar so bila takrat to ruralna predmestja, ki jih je Ljubljana »posvojila« s povojno urbanizacijo. Kot bolj odmevno in organizirano gibanje se urbano čebelarstvo po svetu razvija zadnja tri desetletja, k nam pa je ta val prišel pred nekaj leti, vzporedno z gibanjem samopreskrbnosti in ozelenitve. V predavanju bomo pogledali na povezavo med urbanim okoljem in čebelarstvom skozi zgodovino ter izpostavili različne primere dobre prakse in potenciale, ki jih ta dejavnost izkazuje v sodobnih mestnih okoljih.

Gorazd Trušnovec deluje na področjih filma, arhitekture in publicistike, zadnja leta se posveča teoriji in praksi mestnega čebelarjenja; je ustanovitelj društva Urbani čebelar (http://urbanicebelar.si/).

Naredi si panj
Brina Fekonja

Gre za koncept eksperimentalnega nakladnega panja, namenjenega individualni uporabi v urbanem okolju. Panj je narejen iz kartona in ga je mogoče reciklirati. Uporabnik ga lahko z uporabo preprostega orodja izdela sam s pomočjo predloženih načrtov. Panj je rezultat praktičnega dela diplomske naloge z naslovom Čebelarstvo v urbanem okolju. Na predavanju bo predstavljen prototip panja.

Brina Fekonja je končala univerzitetni študij industrijskega oblikovanja na ALUO. Zanimata jo vpliv oblikovanja na posameznika in družbo ter povezovanje oblikovanja z drugimi področji, predvsem ob temah družbene odgovornosti, ekologije, trajnostne prihodnosti, socialne problematike in skupnosti.

Predavanje bo v slovenskem jeziku.

Po predavanju v muzejskem podstrešju bomo obiskali čebelnjake v parku in prikazali potek rednega pregleda panjev.

Simbiocen je nomadska platforma za ustvarjalno raziskovanje medvrstnih sodelovanj znotraj sodobnih ekosistemov. Platforma trenutno gostuje na Fužinah, v parku in na grajskem podstrešju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Prostor sta avtorja projekta s pomočjo lesa invazivnega pajesena preoblikovala v delovni studio z rezidenco čebeljih panjev. V mesecu septembru v njem organizirata serijo dogodkov in delavnic, ki bodo odstirali spregledane povezave med področji čebelarstva, permakulture, podnebnih sprememb in invazivnih rastlin.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

Razstava Simbiocen

izobrazevanje(at)mao.si
01 548 42 80/82

 

Organizacija

Zavod Trajna
MAO

Deli
Skip to content