Voden ogled: Minoritski samostan v Mariboru

15. 10. 2019

Voden ogled: Minoritski samostan v Mariboru

15. 10. 2019

 

Ustanovitev samostana sega v 13. stoletje, vendar se je gradbena dejavnost začela že prej. V 12. stoletju je bila zgrajena romanska cerkev, poleg nje pa tudi že posamezni deli samostanske stavbe. Nato je bil celoten samostanski kompleks s cerkvijo temeljito prezidan v gotskem slogu.

V 18. stoletju je sledilo novo preoblikovanje samostana. Cerkev je bila barokizirana, dolgi gotski kor so porušili, novo vzhodno pročelje pa okrasili s pilastri in štukaturami v poznobaročni maniri. Po razpustitvi samostana leta 1784 so kompleks namenili za potrebe vojaškega skladišča, zaradi česar so sledile nove prezidave.

Z najnovejšimi intervencijami je bil minoritski samostan prenovljen v lutkovno gledališče in prireditveno dvorano v cerkvi. Načrt in izvedba prenove sta stremela k čim večji ohranitvi originalnih elementov spomenika; na novo vneseni elementi so jasno ločeni od prvotnih.

Z nami bo Alenka Zupan iz ZVKDS Maribor, ki je skupaj s kolegi Vlasto Čobal Sedmak, Andrem Magdičem in Gorazdom Gerličem 2015 prejela Steletovo priznanje za uspešno vodenje celovite prenove nekdanje Minoritske cerkve Marijinega Vnebovzetja v Mariboru.
 
Prenova samostana, v katerem zdaj domuje lutkovno gledališče, je predstavljena tudi na naši aktualni razstavi Prenavljamo!!!, ki jo lahko ujamete še do 20. oktobra 2019.
 
Foto: Miran Kambič

 

Vstopnina

brezplačno 

 

Informacije

Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content