Vabilo k sodelovanju na BIO

6. 12. 2013—12. 1. 2014

Vabilo k sodelovanju na BIO

6. 12. 2013—12. 1. 2014

24. bienale oblikovanja (BIO) bo v letu 2014 nastopil z novim konceptom, zato objavlja kompleksen razpis. Bienale se bo namreč podal na področje sodelovanja, kjer oblikovanje služi kot orodje za premišljevanje o vsakdanjem življenju, zato iščemo posameznike, ki bodo ustvarili možne prihodnosti oblikovanja.

Ob svoji 50-letnici bo BIO izhajal iz tradicije in zgodovine tega dogodka, hkrati pa posegel na področje sodelovanja in eksperimentiranja, kjer je oblikovanje eno od orodij za izražanje dvoma in za transformacijo podobe industrijske proizvodnje, javnega in zasebnega prostora ter vnaprej določenih sistemov in omrežij. BIO 50 organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), razstavo pa je zasnoval belgijski kritik in kustos Jan Boelen, ustanovitelj in direktor galerije Z33 – Hiše sodobne umetnosti, vodja podiplomskega programa socialnega oblikovanja na Akademiji za oblikovanje v Eindhovnu (Nizozemska) in predsednik flamskega odbora za arhitekturo in oblikovanje.

BIO 50 bo prekinil tradicijo dosedanjih nagrad in namesto tega nagradil sodelovanje, proces sodelovanja in njegove rezultate. Na osnovi spoznanja, da je oblikovanje disciplina, ki preveva vse plasti sodobnega življenja, si bo BIO prizadeval angažirati oblikovalce in ustvarjalce iz Slovenije in tujine, ki bodo skupaj obravnavali teme vsakdanjega življenja.

Dvanajst skupin bo pod vodstvom številnih multidisciplinarnih mentorjev obravnavalo teme: Dostopno življenje, Spoznaj svojo hrano, Javna voda – javni prostor, Hoja po mestu, Skrite obrti, Sistem mode, Hekanje gospodinjskih aparatov, Nanoturizem, Motorne enote, Opazovati vesolje, Oblikovanje življenja in odprta kategorija. V okviru teh skupin bodo sodelujoči ustvarili projekte, ki jih bodo razvili in uresničili med trajanjem bienala.

Iščemo člane skupin, ki bodo ustvarili možne prihodnosti oblikovanja, delovali integracijsko in prispevali h končnemu izdelku vsake skupine. Iščemo člane skupin z raznolikimi izkušnjami in sposobnostjo za multidisciplinarno delo, tako študente kot tudi profesionalce, ki jih žene motivacija in se ne bojijo eksperimentiranja, ki lahko pokažejo svojo strokovnost in se hkrati lahko učijo od svojih kolegov.

Iščemo člane skupin, ki želijo sodelovati v dolgotrajnem transformativnem prizadevanju za krepitev lokalnih in mednarodnih oblikovalskih mrež, ki želijo s pomočjo oblikovanja iskati alternative uveljavljenim sistemom ter tako ustvariti osnovo za prožne strukture, ki se bodo razvijale naprej tudi po zaključku bienala. Rok za prijavo je 12 januar 2014. Prijava »

Razstava BIO 50 bo odprta od 18. septembra do 7. decembra 2014 v Ljubljani in bo prikazala rezultate dela vsake skupine, spremljal pa jo bo tudi katalog. Mednarodna žirija bo podelila nagrado za najboljše sodelovanje, bienale pa bo poleg osrednje razstave prikazal še številne dogodke, ki bodo odpirali možnosti za nadaljevanje oblikovalskega sodelovanja tudi po zaključku dogodka.

Jutranji pogovor s kustosom BIO
11.12.2013, ob 9.30
Pop-up dom, Tobačna ulica 5, Ljubljana
Ob objavi mednarodnega razpisa BIO 50 vas vabimo na pogovor s kustosom, organizatorji bienala ter glavnim partnerjem Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije, ki bodo podrobneje predstavili svoj pogled na nov koncept dogodka, tematske skupine, razpis za sodelovanje, vizijo ter ključne dogodke bienala. Pogovor bo potekal v sredo, 11. 12. 2013, ob 9. 30 v prostorih Pop-up doma, Tobačna ulica 5 (nad Upravno enoto) v Ljubljani. Jan Boelen bo ob pogovoru ter neformalnem druženju po dogodku na voljo za vprašanja novinarjev, oblikovalcev in druge zainteresirane javnosti o sodelovanju na BIO 50. Prosimo vas, da nam potrdite svojo prisotnost na e-naslov: bio@mao.si‘>infobio@mao.si ali 01 548 42 74, 041 606 436.

Voden ogled Pop-up doma
11.12.2013, ob 18.00
Jan Boelen se bo v sredo sprehodil po Pop-up domu in med spoznavanjem ustvarjalcev in kreativnih procesov izbral tiste izdelke, ki izstopajo. Ob zaključku bo z nami delil misli o perspektivnosti slovenske kreativne skupnosti. Vabljeni na malo drugačen Pop-up ogled.

Pisarna kustosa BIO v Pop-up domu
10.12.-12.12.2013
Pop-up dom, ki se osredotoča na “coworking”, skupinski delovni prostor, bo gostil tudi pisarno kustosa BIO Jana Boelena. V pisarni bo vsem zainteresiranim na voljo za sestanke, srečanja in vprašanja.
Vabljeni na sestanek v uradnih urah pisarne: torek, 10. 12., 16.30-18.00, sreda, 11.12., 16.30-18.00, in četrtek, 12. 12., 8.00-9.30.

Glavni partnerji BIO

 

Odprto

Rok za prijavo: 12. januar 2014.
Prijavi se!

 

Informacije

bio@mao.si
ali po telefonu
01 548 42 83 ali
031 723 441
v času uradnih ur: ponedeljek, sreda, petek med 11. in 15.00.

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content