Ustvarjalnica in voden ogled

16. 2. 2014

Ustvarjalnica in voden ogled

16. 2. 2014

Ko stara hiša dobi novo preobleko

Če nihče ne skrbi za hiše, ki se starajo, na njih nastajajo poškodbe in nazadnje se lahko celo podrejo. Hiše utrpijo mnoge poškodbe, bodisi zaradi starosti, včasih pa so za poškodbe krivi tudi ljudje, ki neprimerno ravnajo z njimi. Žalostno je, če nikomur ni mar za čudovite stare hiše, palače, dvorce….
Obstajajo pa strokovnjaki, ki bi radi več vedeli o stavbah, pohištvu in drugih predmetih, ki so bili narejeni pred več sto leti. Med njimi so tudi konservatorji, neke vrste detektivi, ki skušajo odkriti v kakšnih hišah, palačah so nekoč živeli naši predniki. Radi brskajo po arhivih in dokumentih ter s pomočjo različnih načinov ugotavljajo, kaj vrednega se je še ohranilo v starih stavbah. Poleg njih so tudi restavratorji, lahko jih rečemo kar zdravniki za hiše in palače, ki znajo zelo dobro restavrirati hiše in vse stare stvari v njih. Prenavljati hišo pomeni, da staro hišo spreminjate, če pa jo restavrirate, pomeni da popravljate poškodbe na stari hiši in da ohranite vse dragocene detajle v prvotni obliki.

Na tokratni delavnici boste tudi dobili vpogled v delo, ki ga opravljajo konservatorji in restavratorji. Gostili bomo restavratorko mag. Tjašo Pristov in konservatorko Marijo Režek Kambič, iz ZVKDS, OE Ljubljana.

Nedeljska ustvarjalnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta, mlajši v spremstvu staršev.

Voden ogled razstave

Po razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem nas bo v nedeljo ob 11.00 popeljal umetnostni zgodovinar mag.Gojko Zupan.

Mag. Gojko Zupan je po stroki umetnostni zgodovinar, ki se med drugim že tri desetletja ukvarja z javnim prostorom Ljubljane, z opremljanjem tega prostora, od javnih spomenikov do tlakovanj. Izdal je dve samostojni knjigi o tej problematiki: Ulično pohištvo 1800-2000 in Javna razsvetljava v Ljubljani ter vrsto člankov, povezanih s tematiko javnega prostora. Bil je tudi konservator, zadolžen za prenovo Plečnikovih mojstrovin v javnem prostoru, od tlakov Starega trga do rekonstrukcij Čevljarskega mostu in Tromostovja.

 

 

Otvoritev

Pričetek ob 11.00

 

Vstopnina

Delavnica: 2,00 €
Voden ogled:
vstopnina po ceniku muzeja

 

Informacije

01/ 5484 282/280
izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content