Stanko Kristl in Ljubljanska šola za arhitekturo

8. 5. 2018

Stanko Kristl in Ljubljanska šola za arhitekturo

8. 5. 2018

Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi danes med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela so ob svojem nastanku vznemirjala tako domačo kot mednarodno javnost – in tako je še danes. Skupaj z Otonom Jugovcem, Savinom Severjem, Majdo Dobravec, Milanom Miheličem, Ilijo Arnautovićem, Marto in Francetom Ivanškom, Milošem Bončo, Janezom Lajovcem, Gregom Košakom in drugimi tvori jedro najvidnejše skupine študentov arhitekta in profesorja Edvarda Ravnikarja. Znotraj inovativne in konsistentne produkcije slovenske arhitekture šestdesetih let, kjer je koncept stavbe jasno izražen tako v konstrukciji kot v detajlu in kjer je pojmovanje arhitekture vse, od kljuke do urbanizma jih povezujejo osnovna miselna načela, ki imajo svoje izhodišče v študiju na Ljubljanski šoli za arhitekturo.

Stanko Kristl se je na oddelek za arhitekturo Tehniške visoke šole v Ljubljani vpisal 30. oktobra 1945, diplomiral pa je leta 1954 pri prof. Edvardu Ravnikarju ter takoj zatem postal njegov dolgoletni asistent in sodelavec. Leta 1980 je postal izredni, leta 1986 pa redni profesor na Fakulteti za arhitekturo gradbeništvo in geodezijo. Po upokojitvi je med leti 1996 in 2008 je predaval na Oddelku za krajinsko arhitekturu Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Dogodek Stanko Kristl in Ljubljanska šola za arhitekturo bo skozi serijo predstavitev in okroglo mizo obravnaval pomen Ravnikarjeve šole, Kristlovo vlogo profesorja ter njegov teoretični in praktični pristop k izobraževanju in raziskovanju na ljubljanski šoli za arhitekturo ter na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Dogodek je nastal v partnerstvu med Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in je del spremljevalnega programa razstave Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor, ki je do 30. septembra odprta v MAO.

PROGRAM

UVODNI POZDRAV
Matej Benkuš, dekan Fakultete za arhitekturo, Ljubljana
Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

PREDSTAVITVE
Aleš Vodopivec, profesor, Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana
Gregor Košak, profesor in arhitekt
Aljoša Dekleva, arhitekt, Dekleva Gregorič arhitekti

OKROGLA MIZA
Stanko Kristl, profesor in arhitekt
Matej Benkuš, dekan Fakultete za arhitekturo, Ljubljana
Aljoša Dekleva, arhitekt, Dekleva Gregorič arhitekti
Gregor Košak, profesor in arhitekt
Ana Kučan, profesorica, Oddelek za krajinsko arhitekturo, Biotehniška fakulteta
Aleš Vodopivec, profesor, Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana

Moderiranje: Tadej Glažar, Tina Gregorič, Maja Vardjan, kustosi razstave

 

Lokacija

Fabianijeva predavalnica
Fakulteta za arhitekturo UL
Zoisova 12
Ljubljana

 

Vstopnina

brezplačno

 

Organizacija

MAO
Fakulteta za arhitekturo UL

Deli
Skip to content